Viitorul celei de-a patra Revolutii Industriale va fi alimentat de Cloud

Cloud | 8 Iunie 2018

de Jonathan Wisler, Cloud Infrastructure Leader, IBM Europe

Nu mai este vorba de science-fiction – cea de-a patra Revolutie Industriala, sau Industry 4.0, a inceput. O convergenta de noi tehnologii incluzand robotica, AI, imprimare 3D si Internet of Things, toate alimentate de Cloud si computing de ultima generatie, transforma modul in care companiile functioneaza, avand acelasi efect pe care l-au avut in ultimul deceniu internetul, mobile si PC-urile. Aceste tehnologii au potentialul de a imbunatati produsele, de a personaliza experientele, de a creste productivitatea, de a imbunatati gradul de siguranta si de a reduce costurile in mai multe industrii precum, productie, retail, sanatate si transport. Cum reactioneaza companiile in fata acestor noi provocari si oportunitati pe care noua era le ofera ?

Augmentarea abilitatilor umane folosind senzori care pot sa vada si sa auda

In loc sa inlocuiasca oamenii, Industry 4.0 se va axa pe imbunatatirea si augmentarea abilitatilor umane, creand un grad eficienta nemaiintalnit pana acum. Unul dintre cele mai bune exemple ale Industry 4.0 poate fi observat in industriile producatoare. In acest context, senzorii amplasati de-a lungul liniei de productie vor putea trimite date catre Cloud, unde acestea vor fi analizate, iar apoi vor oferi informatii valoroase.

O intrebuintare pentru aceste informatii este identificarea defectelor si intretinerea preventiva, realizata printr-o vasta analiza a datelor, care depaseste capacitatea umana de analiza. Prin intermediul inspectiei vizuale cognitive, senzorii pot gasi defecte minuscule, pe care ochiul uman nu ar fi capabil sa le detecteze in timp ce masina este vopsita, economisind astfel sute de ore de inspectie.

Senzorii pot urmari, de asemenea, indicii acustice, pe langa cele vizuale. Prin monitorizarea sunetului, producatorii pot sa imbunatateasca nedistructiv si non-intruzitiv calitatea si sa previna inactivitatea costisitoare a echipamentelor. Antrenat pentru a identifica sunetele cunoscute drept "bune", dar si pe cele “rele", care ar putea indica probleme de functionare ale echipamentului, tehnologia poate fi folosita de-a lungul liniei de productie pentru a recepta atat sunetele care pot fi percepute de oameni, cat si pe cele care nu sunt audibile pentru urechea umana.

Detectarea problemelor inainte ca ele sa apara

Una dintre cele mai interesante aplicatii ale senzorilor si analizelor de date este conceptul de "Digital Twins" sau modelare virtuala. Utilizand punctele de date de la senzori, poate fi construit un model digital al unui sistem, care sa permita ca testele si scenariile de tip "what if" sa fie realizate in conditii de siguranta, in loc de testarea clasica, care poate pune in pericol integritatea sistemul fizic. Acest lucru ajuta organizatiile sa prezica ceea ce este posibil sa se intample intr-o anumita situatie si sa anticipeze eventualele probleme.

Lucrand impreuna cu Portul din Rotterdam, IBM, impreuna cu cei mai importanti parteneri tehnologici, Cisco si ESRI, va contribui la crearea unui Digital Twin al portului orasului. Spre deosebire de modelul Digital Twin cunoscut in contextul Industry 4.0, acesta este o replica digitala exacta a operatiunilor sale care va reflecta toate resursele portului, va urmari miscarile navelor, infrastructura, conditiile meteorologice, geografice si miscarile apei, cu o precizie de 100%.

Ca parte a acestui proiect, portul va digitaliza o serie de obiecte critice, cum ar fi delfinii si zidurile de chei, care genereaza date statistice despre starea si mediul lor. Delfinii digitali, de exemplu, vor oferi informatii despre starea si utilizarea unei dane, a conditiilor meteorologice si ale apei, permitand comandantului portului sa identifice timpul optim pentru acostarea navelor, unde si cand pot face acest lucru. Machine Learning va fi aplicata pentru a invata din modelele de date, astfel incat operatorii de porturi sa se poata baza in timp real, pe date 100% corecte despre infrastructura portului.

Prin prezicerea conditiilor meteorologice si conditiilor apei, portul isi va putea face o idee in legatura cu cat de usoara va fi acostarea navelor. Datorita operatiunilor mai eficiente, portul va fi capabil sa mareasca volumul de bunuri si marfuri procesat, in timp ce va diminua amprenta lasata asupra mediului.

Datele vor alimenta urmatoarea Revolutie

Nici una dintre aceste inovatii nu ar putea fi posibile fara Cloud. Toti senzorii utilizati colecteaza o cantitate mare de date despre orice, de la gradul de umiditate al camerei de productie pana la vibratiile echipamentelor si masinariilor, temperatura acestora si multe altele. Cu 31 de miliarde de device-uri IoT care se asteapta sa fie folosite pana in 2020, volumul de date va fi vast. Mare parte din aceste date vor fi colectate in Cloud, analizate in timp real si folosite pentru a oferi informatii care vor spori eficienta si vor aduce imbunatatiri.

Atunci cand se prelucreaza atat de multe date din atat de multe surse, securitatea este un factor major de luat in considerare. Securitatea a fost o idee ulterioara pentru multe aplicatii IoT ce au aparut timpuriu, creand vulnerabilitati in retea si posibilitati de intrerupere, manipulare sau spionaj a proceselor industriale.

Este important sa se asigure, prin urmare, ca exista politici stricte de securitate, cu controale stricte asupra persoanelor care pot accesa si gestiona datele. Organizatiile care opereaza la nivel international trebuie, de asemenea, sa se asigure ca pot automatiza si extinde securitatea si gestionarea accesului in diverse regiuni geografice. Cei care nu dispun de o securitate ridicata, ar putea fi vulnerabili la hacking. Cu o varietate de dispozitive si senzori IoT amplasati in diverse locuri, exista o arie mult mai mare ce necesita protectie. Posibilele atacuri asupra sistemelor IoT pot include obtinerea de date private sau confidentiale, manipularea sau controlul dispozitivelor sau refuzarea serviciului aplicatiilor care utilizeaza si furnizeaza aceste date.

Orice organizatie care implementeaza IoT, trebuie sa se asigure ca lucreaza cu un furnizor de servicii Cloud care pune pe primul loc securitatea datelor. Cu ajutorul platformei Watson IoT de la IBM Cloud, utilizatorii pot fi siguri ca beneficiaza de controale robuste pentru Identity and Access Management (IAM), precum si conformitatea cu cele mai recente standarde de securitate, inclusiv ISO 27001 si EU Cloud Code of Conduct.

Lasand problemele de securitate la o parte, suntem pe punctul de a fi martorii unei revolutii digitale majore, care va transforma industria asa cum o stim. Indiferent daca aveti nevoie sa reduceti timpii de downtime, sa imbunatatiti calitatea produsului sau sa optimizati intretinerea activelor, Industry 4.0 este fara indoiala, calea de urmat. Pe masura ce tehnologiile conectate IoT, AI si robotica se contopesc, toate sustinute de un Cloud sigur, in viitor exista o lume a posibilitatilor care isi face simtita prezenta inca de acum.

 

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!