Soluții Smart City în România

România | 20 Februarie 2018

Cu o societate din ce în ce mai tehnologizată, din ce în ce mai dotată cu tehnică de calcul modernă, capabilă să îndeplinească sarcini din ce în ce mai complexe cu scopul îmbunătățirii calității vieții, orașele inteligente nu mai sunt orașele viitorului, ci reprezintă actualitatea de zi cu zi. Iar un oraș inteligent folosește, printre altele, soluții de monitorizare, supraveghere și control, cu scopul protejării cetățenilor și a obiectivelor, fluidizării traficului sau limitării accesului în anumite zone.

ELKO Romania, companie membră a grupului ELKO specializată în distribuția unei game largi de echipamente și soluții IT, recomandă o soluție integrată de supraveghere video și informare urbană, construită cu echipamente și soluții Axis Communications, Allied Telesis, Milestone Systems, FF Group, Optex, Sieza şi Supermicro.

Supravegherea video – un element esenţial

Camerele Axis sunt recunoscute la nivel mondial, atât pentru calitatea și performanțele furnizate, cât și pentru funcţionalităţile avansate și adaptabilitatea la diverse scenarii de utilizare. Dintre modelele companiei, seria Q60 de camere video de supraveghere, cu construcție tip dome și funcționalitate PTZ (pan-tilt-zoom), se remarcă prin flexibilitatea dată de designul ce le permite să fie folosite atât la interior, cât și la exterior, și de rezistența sporită la condiții de mediu neprielnice. Modelele Q60-E folosesc tehnologia Arctic Temperature Control, acestea putând să opereze la temperaturi cuprinse între -50°C și +50°C, ceea ce le recomandă pentru utilizare la exterior, la nivelul întregului oraș, indiferent de condiţiile atmosferice. Unul dintre modelele seriei ce se remarcă prin cel mai bun echilibru din punct de vedere al calității, performanțelor și dotărilor, este AXIS Q6054-E Mk II.

Capabilă să filmeze la rezoluție HD 720p cu până la 60FPS și prevăzută cu tehnologie Lightfinder cu un senzor extrem de sensibil, ce poate filma color în condiții de iluminat ambiental de numai 0.15lux și monocrom până la 0.03lux, Q6054-E Mk II poate fi practic folosită în orice scenariu, de la intersecții și zone aglomerate, până la accesul în zone rezidențiale sau perimetre protejate.

Funcțiile de zoom optic 30x și rotire la 360°, alături de Focus Recall pentru focalizare rapidă și EIS (Stabilizare electronică a imaginii) permit obținerea la calitate foarte bună a unor detalii din zona monitorizată. Dacă se dorește o rezoluție superioară se poate opta pentru modelul AXIS Q6055-E, cu suport Full HD 1080p. Pentru medii unde temperatura nu coboară sub 0°C, precum parcări subterane, metrou, sunt recomandate modelele AXIS Q6054 Mk II pentru imagini 720p și AXIS Q6055 pentru 1080p. Pentru zonele industriale se recomandă AXIS Q6055-C, o cameră specializată pentru lucrul în astfel de medii, fiind prevăzută cu soluție de răcire activă pentru a putea opera până la temperaturi de +75°C.

Detecţie la superlativ – senzori IR

Supravegherea video permanentă a intersecțiilor și zonelor aglomerate din orașe este recomandată, dar sunt și scenarii în care operarea continuă a camerelor nu face decât să încarce inutil lățimea de bandă și serverele utilizate pentru stocare. Un astfel de exemplu poate fi accesul în parcările private, zonele cu acces restricționat, perimetrele protejate sau ansamblurile rezidențiale. În toate aceste situații, sistemul de supraveghere video este necesar numai punctual, atunci când calea de acces este utilizată de persoane sau vehicule. De aceea, dintr-o astfel de soluție inteligentă nu pot lipsi senzorii OPTEX. În astfel de situații, este recomandată utilizarea echipamentelor AIR (active infrared) din seriile SL sau AX, ce pot fi implementate într-un sistem de management video (VMS) prin intermediul modulului PIE-1.

Un alt senzor ce poate fi folosit cu succes pentru a creşte gradul de securitate al unui oraş este OPTEX Akribos. Acesta este un contorizator ce poate număra oamenii sau obiectele dintr-un anumit spaţiu. Astfel, senzorul poate fi folosit şi pentru a calcula gradul de ocupare al clădirilor sau al anumitor zone exterioare. Datele generate permit monitorizarea numărului de persoane prezente într-un centru comercial sau într-o clădire industrială şi poate transmite către agenţii de securitate zona în care aceştia se află şi direcţia lor de deplasare. Echipamentul are o acurateţe de 97%, poate fi montat la o înălţime de până la 6m, iar detecţia se realizează cu un offset faţă de sol de 1.2m – eliminând astfel copiii, carucioare sau animale.

Recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare

Implementarea tehnologiei LPR (License Plate Recognition) furnizată de FF Group, extinde capabilitățile unui sistem de supraveghere video urbană. Aceasta poate fi folosită, de exemplu, în zonele cu acces controlat, pentru a permite sau refuza accesul vehiculelor în funcție de numărul de înmatriculare, complet automat, fără intervenția unui operator. Totodată, soluția este extrem de eficientă și pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare ale vehiculelor din trafic, garantând, în funcție de calitatea camerelor video şi a senzorilor și de poziționarea acestora, rezultate optime la viteze de până la 240km/h. Astfel, tehnologia poate fi folosită cu succes și pentru detectarea unor vehicule căutate, sesizarea unor încălcări ale regulamentului rutier sau analiză a traficului.

Mecanisme de informare și avertizare

Supravegherea video, controlul și monitorizarea reprezintă o bună parte din instrumentele necesare unui oraș inteligent, dar siguranța cetățenilor poate fi îmbunătățită și mai mult prin implementarea unor mecanisme de informare și avertizare. Aici intervine Sieza - un furnizor cu tradiție de astfel de soluții, iar din portofoliul lor recomandăm două produse: VoiceGuard și Infos. VoiceGuard este un sistem de avertizare și informare a populației, ce poate fi folosit pentru emiterea unor alerte în caz de pericole, precum dezastre naturale, accidente bio-chimice și de altă natură, sau chiar amenințări teroriste. Acesta integrează senzori și detectori pentru diverse substanțe periculoase și pentru monitorizarea condițiilor de mediu, este conectat în permanență la sistemul național pentru avertizări și informări și poate transmite alertele către echipamente de adresare publică fie prin conexiune cu fir, fie prin conexiune radio, folosind o frecvență dedicată, pentru a evita interferențele. La fel ca VoiceGuard, Infos este tot un sistem de informare, doar că este conceput pentru transportul public. El poate să distribuie mesaje text și audio, controla sistemele radio și administra panouri de informare. Soluția permite control local sau centralizat, informări programate, prioritizarea mesajelor și suport pentru raportări. Ambele soluții pot fi folosite în cadrul unui oraș inteligent în tandem cu sistemul de supraveghere video, pe care operatorii îl pot folosi pentru a culege și sintetiza informații, pe care mai apoi să le transmită populației.

Reţelistică şi video management

Integrarea unei soluții hardware de detecție și supraveghere video la scară largă necesită o infrastructură adecvată, extrem de fiabilă, stabilă și cu performanțe ridicate. De aceea, pentru Smart City se recomandă utilizarea switch-urilor Allied Telesis din seria X930. Certificate OpenFlow v1.3, acestea sunt considerate unele dintre cele mai sigure echipamente de acest fel din lume și permit stivuirea a până la opt unități folosind tehnologia VCStack. În funcție de versiune și echipare, acestea sunt folosite pentru a construi nucleul hardware al rețelei pe bază de cablu din cupru, fibră optică sau cu suport PoE (Power over Ethernet).

În sfârșit, componenta hardware a soluției este completată de serverele Supermicro X11, optimizate pentru stocare și centre de date. În funcție de echipare, ele pot fi prevăzute cu până la 28 nuclee de procesare Intel Xeon Scalable din familia Skylake și până la 3TB memorie RAM, în format 1U sau 2U, cu dimensiuni normale sau în format compact. Acestea pot beneficia de surse de alimentare redundante cu certificare 80 Plus Titanium, astfel încât să asigure deopotrivă o eficiență energetică excelentă și un regim de operare fără întreruperi.

Pentru management video (VMS - video management system) la cele mai înalte standarde de calitate, performanță și securitate, recomandăm utilizarea soluției Milestone XProtect Expert, provenind de la Milestone Systems – companie recunoscută ca lider mondial în domeniu. Aceasta a fost proiectată pentru instalări la scară largă și poate administra mai multe servere, clădiri sau locații, suportând totodată un număr nelimitat de camere și înregistrări video continue. De asemenea, oferă flexibilitate maximă, permite oricând adăugarea de noi servere și extinderi ale sistemului, dovedind și o compatibilitate extinsă. Iar datorită compresiei H.265, este asigurată o utilizare cu până la 50% mai eficientă a spațiului de stocare prin comparație cu soluțiile H.264, cu menținerea nivelului de calitate la cele mai înalte standarde. Securitatea înregistrărilor este asigurată prin criptare AES256, plus semnătură digitală implementată folosind algoritmul SHA-2. Milestone XProtect Expert se remarcă prin complexitate, integrare cu majoritatea produselor și sistemelor din piață, dar și prin interfața de administrare structurată intuitiv, cu o gamă largă de instrumente, ce simplifică atât configurarea inițială, cât și administrarea ulterioară. În plus, capabilitățile sistemului pot fi extinse atât prin adăugarea de elemente hardware precum dispozitivele de detecție OPTEX amintite mai sus, cât și prin adăugarea de soluții software suplimentare.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!