Produsele electronice, în topul preferințelor cumpărătorilor online din România

Internet | 6 Aprilie 2015

Mai mult de 60% dintre românii care fac cumpărături online achiziționează cel mai des produse electronice precum:componente pentru calculator, telefoane mobile, tablete și produse electronice precum televizoare, console de jocuri, cititoare de cărți electronice. Conform unui studiu Compari.ro realizat la începutul lui 2015 de GKI Digital, cumpărătorii online din Bulgaria achiziționează aproape în proporții egale electronice și articole vestimentare, iar ungurii achiziționează o gamă mai variată de produse: electronice, cărți, articole vestimentare și electrocasnice.

Studiul despre România a fost realizat pe un eșantion de 900 de persoane, cel din Bulgaria pe 700 de persoane, iar cel din Ungaria pe 2.000 de persoane. Rezultatele arată diferențe semnificative și cu privire la profilul celor care fac achizițiile online: în România 66% dintre românii care fac cumpărături online sunt bărbați și doar 34% femei, în comparație cu vecinii noștri bulgari și unguri, unde femeile sunt mai active în acest domeniu: în Bulgaria sunt în proporție de 58% femei și 42% bărbați, iar cei din Ungaria 51% femei și 49% bărbați.

În ceea ce privește obiceiurile de cumpărare ale românilor, în urma studiului au rezultat 6 profile de cumpărători în mediul online: Experții (29%) – cei care cunosc cel mai bine acest sistem, Căutătorii de reduceri (18%) – cei care urmăresc ofertele, Cei care verifică (16%) – cei care analizează cel mai mult ofertele, Începătorii (13%) – cei care abia au început să cumpere online produse, Cumpărătorii ocazionali (12%) – cei care cumpără ocazional și Aventurierii (12%) – cei deschiși la noi experiențe. Înainte de a face o achiziție, majoritatea aleg ca sursă de informare principală site-urile de comparare a preţurilor, urmate de magazinele online de unde își cumpără direct produsele.

“Achizițiile online ne oferă mobilitate și acces la o paletă largă de produse și servicii, de aceea în ultimii ani au înregistrat o dezvoltare semnificativă în România; acest studiu reprezintă un prim pas pentru a cunoaște cât mai bine consumatorul din online și obiceiurile sale de cumpărare.” a declarat Melinda Bányai, Senior Account Manager Compari.ro.

Aproape 30% dintre românii care fac achiziții online se încadrează în categoria Experți, fiind cei care cunosc cel mai bine serviciile online, metodele de plată și de livrare și care preferă cumpărăturile online deoarece le consideră ușor de gestionat și oferă un preț avantajos.

Experții sunt cei care au cel mai mult încredere în acest sistem, care achiziționează tipuri diverse de produse, în mod constant și într-un timp foarte scurt, și care se informează în prealabil din mai multe surse. Acest tip de cumpărător online este reprezentat în preponderență de bărbații cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, care trăiesc în mediul urban și care preferă magazinele cu o gamă diversificată de produse. 36% dintre aceștia au cumpărat produse online de peste 10 ori în ultimul an.

Pentru Căutătorii de reduceri obiceiurile de cumpărături sunt determinate de ofertele pe care le găsesc și de aceea fac cumpărături în mod spontan, dar după un timp mai lung de analiză. Decizia de a plasa o comandă este determinată de un newsletter primit, însă în final prețul este factorul decisiv pentru membrii acestei grupe. De asemenea, tot ei sunt cei care cumpără electronice în proporție de 70%. În această categorie, majoritatea sunt bărbați cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, care trăiesc în mediul urban. 63% dintre aceștia au achiziționat online produse de peste 5 ori în 2014.

Cei care verifică sunt cei care se informează din mai multe surse înaintea plasării unei comenzi online, pentru ei calitatea fiind prioritară atât la produs, cât și în ceea ce privește serviciile oferite de magazin. De asemenea, sunt pe locul doi printre cei care cumpără cel mai des electronice. Sunt reprezentați de bărbați cu vârstele cuprinse între 40 și 49 de ani din București, majoritatea având studii superioare.

Începătorii sunt cei care încă își construiesc primele impresii, nu au testat toate opțiunile de cumpărare și de aceea se informează online, dar preferă să achiziționeze direct din magazinele tradiționale, 70% dintre ei considerând lipsa posibilității testării produsului un impediment. Aceștia sunt de obicei bărbații din mediul rural cu vârstele cuprinse între 30 și 49 de ani, cu studii medii.

Cumpărători ocazionali sunt cei care comandă produse online doar de câteva ori pe an, când achiziționează cadouri, de regulă cu ocazia unor momente speciale familiale. Aceștia se informează despre fiecare amănunt legat de comandă și nu doresc să furnizeze datele personale, preferând să plătească în numerar. Cei care se încadrează în această categorie sunt de regulă bărbații din mediul urban cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani.

Aventurierii sunt foarte activi pe internet, sunt cei mai deschiși la cumpărarea produselor online, achizițiile lor fiind făcute în mod spontan. Le place să experimenteze și sunt interesați de magazine noi, de soluții noi de plată sau livrare și totodată sunt cei care comandă și din străinătate. Aceștia sunt majoritatea bărbați, cu vârstele cuprinse între 30 și 59 ani, din mediul urban. 54% dintre Aventurieri au achiziționat în 2014 produse în mediul online de peste 10 ori.

„În acest moment cumpărăturile din mediul online din România nu sunt foarte diversificate, majoritatea produselor cumpărate fiind din zona IT&C sau mobile, și românii trebuie încurajați mai mult în acest sens. Pe piață există o evoluție referitoare atât la numărul celor care testează magazinele şi achizițiile online, cât și la diversitatea produselor accesibile pe internet, de aceea prin acest studiu am urmărit să identificăm tipurile de consumatori din mediul online din România și ce îi determină să facă achiziții online, ca să putem să le oferim soluții personalizate”, a completat Melinda Bányai.

Respondenții studiului au participat în prealabil la un joc cu premii care a fost publicat pe pagina www.compari.ro și pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/www.compari.ro.     

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: 12 iulie 2018, ora 08:00
 • Info: 2 day course - July 12-13
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: 19 iulie 2018, ora 08:00
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!