Principalele declaraţii de la Ziua Comunicațiilor 2015

Evenimente | 30 Aprilie 2015

Ziua Comunicaţiilor a devenit începând cu ediţia 2015 un eveniment care integrează tendinţele din principalele sectoare tehnologice şi pune bazele unei colaborări mai strânse între ITC și economia reală. Deschisă de Sorin Grindeanu, Ministrul pentru Societatea Informațională, conferința a înregistrat o participare numeroasă atât din partea autorităților cât și a mediului de business, o audienţă de peste 700 de persoane fiind atrasă de diversitatea tematică și calitatea invitaților. În premieră, Ziua Comunicațiilor a propus o structură bazată pe sesiuni multiple care acoperă principalele tendinţe curente: norme și reglementări, produse și servicii de comunicații, echipamente și platforme, soluții și servicii IT, securitate, ecommerce etc. Concluzia principală a dezbaterilor a fost că piața are nevoie de o abordare comună la nivel de comunicații, securitate și soluții IT, aceasta fiind singura cale către o dezvoltare armonioasă.

Iată ce au declarat principalii vorbitori :

Ministru MSI, Sorin Grindeanu:

"Ziua Comunicațiilor reprezintă o ocazie foarte bună de a lua legătura cu piața, de a afla care sunt nevoile reale și de a putea începe să vorbim și despre chestiuni care țin de viitor.

În cele patru luni de când sunt ministru, în majoritatea timpului la minister s-a discutat foarte mult despre chestiuni care s-au întâmplat la MSI. Despre Poșta Română, despre vânzarea celor 46% din acțiunile pe care statul le deține la Telekom sau despre tranziția de la televiziunea analogică la cea digitală, pe care statul român nu a reușit reușit să o realizeze, deși termenul limită este iunie 2015. Referitor la acest ultim subiect, încercăm în perioadă imediat următoare ca, împreună cu ANCOM, CNA și ceilalți actori implicați să creăm un cadru legal care să ne acorde un răgaz, iar ieri, SNR a reușit, în sfârșit, să lanseze o nouă licitație. Sper ca de această dată să fie mai multe firme interesate decât la licitația din 20 februarie a.c., când, deși era vorba de o valoare de aproape 100 de milioane de euro, nu s-a prezentat nicio companie. (...)

Ziua Comunicațiilor este o ocazie de a vorbi însă nu doar despre chestiuni care țin de dosarele celebre, care au pus statul român într-o situație nu foarte fericită, ci și despre viitor. Un pas important în acest sens a fost făcut în urmă cu două săptămâni, când a fost aprobată Strategia Digitală România 2020, realizată în conformitate cu Agenda Digitală 2020 a Uniunii Europene. Urmează planul Next Generation Network, pe care sper că săptămâna viitoare să-l aprobăm în Guvern. Sunt convins că ambele mai pot fi îmbunătățite împreună cu dvs. și îmi doresc, în acest sens, să creăm un consiliu consultativ la nivel de minister - în care să fie prezenți atât marii jucători din piața IT&C, cât și IMM-urile - astfel încât interacțiunea cu ministerul să fie cât mai apropiată de cerințele pieței și să obținem feedback-ul necesar pentru politicile pe care dorim să le creăm și implementăm."

Cătălin Marinescu, Președintele ANCOM

"Conform The Global Internet Report, realizat de Internet Society, România este pe locul trei la viteza de download pe conexiunile la punct fix. Potrivit Ookla Net Index, 9 orașe din România sunt în top 15 orașe ale lumii cu cea mai mare viteză de download pentru conexiunile broadband fixe. Este adevărat însă că rapoartele Uniunii Europene arată că, din punct de vedere al penetrării Internetului fix, avem 20 de conexiuni la 100 de locuitori, ceea ce ne clasează printre ultimele țări din UE.

Însă calitatea și viteza serviciilor Internet oferite în România sunt pe primele locuri. Dacă în țările UE, în medie, doar 6% dintre conexiuni sunt peste 100Mbps, în România sunt aproape 30%. Este un paradox și o specificitate a României: avem o penetrare scăzută mai ales în mediul rural, care se poate explica atât prin nivelul redus de penetrare al rețelei fostului operator telecom unic, cât și prin faptul că operatorii și-au concentrat eforturile de investiții în mediul urban și și-au construit propriile rețele, generând o concurență pe infrastructuri. (...)

De exemplu, dacă analizăm conexiunile de Internet fix de mare viteză în mediul urban vs rural, vedem că avem 2,9 milioane de conexiuni în mediul urban, în creștere cu 4,2%, și circa 1,1 milioane de conexiuni în mediul rural. (...) Conexiunile de peste 100 Mbps sunt 96% în mediul urban și doar 4% în mediul rural, unde predomină conexiunile fixe de viteză mică. (...)

Disponibilitatea și calitatea serviciilor Internet de bandă largă sunt foarte ridicate, lucru clar evidențiat de statisticile europene. Dar aceste servicii nu sunt cerute în mediul rural din motive legate, în principal, de educație și venituri, chiar dacă valoarea abonamentului în România este foarte scăzută.

În ceea ce privește măsurile de încurajare a consumului Internet susținute de ANCOM, avem în curs revizuirea pieței de acces la bucla locală și acces brodband, precum și revizuirea pieței de linii închiriate - la începutul lunii viitoare vom lansă o consultare publică în acest sens. Totodată, vom lansa în curând o nouă licitație de alocare suplimentară de spectru în banda de 3,4-3,8 GHz - am finalizat strategia, suntem în curs de finalizare a caietului de sarcini, iar până la mijlocul anului se va realiza și licitația."

Varujan Pambuccian, membru în Comisia ITC a Parlamentului României.

"Piața de servicii Internet și telefonie este una dintre puținele piețe din România care s-a dezvoltat sănătos. De-asta apărem prost și în statisticile europene. Pentru că, spre deosebire de multe țări UE în care piețele au fost dezvoltate de statele respective, în cazul țării noastre piața a fost lăsată în pace, ceea ce reprezintă un lucru extrem de important. Statul a intervenit bine în demonopolizarea ei, la începutul anilor 2000, și a lăsat-o să aibă în competiție liberă toate tehnologiile. Ceea ce a fost iar foarte bine. (…) Este o piață care a crescut pe mass market, care a înțeles foarte bine acest lucru, iar dacă va continua așa nu va avea decât de câștigat."

Florin Cosmoiu, Director General Centrul Național Cyberint

"Este remarcabilă amploarea pe care au luat-o serviciile de telefonie și Internet în România și modul sănătos în care s-au dezvoltat acestea. Dar orice dezvoltare induce și apariția anumitor riscuri și amenințări. Nu este o noutate faptul că, la momentul actual, în spațiul cibernetic s-a dezvoltat spionajul economic și s-au înmulțit amenințările din partea criminalității organizate. Iar țara noastră este și ea o țintă. Pe de altă parte, infrastructurile IT&C din România sunt folosite ca mediu de lansare a atacurilor informatice de către criminalitatea organizată împotrivă unor cetățeni sau instituții ale altor state. (...) Trebuie înțeles și conștientizat faptul că fiecare deținător al unei infrastructuri informatice - fie că este vorba de mediul privat sau instituții de stat - răspunde de modul în care o protejează. (...) De aceea, consider că este extrem de necesară dezvoltarea unei piețe de auditare a securității în domeniul IT&C."

Mircea Beju, Network Development and Enterprise Solutions Director Vodafone România

"Din septembrie 2014, de când am lansat serviciul Vodafone Supernet 4G, traficul de date la nivelul rețelei Vodafone a crescut cu 60%, iar traficul de 4G a crescut de 5,5 ori. (...) Serviciul 4G a fost dezvoltat în mod agresiv în ultima perioadă - acoperim la momentul actual Bucureștiul și reședințele de județ, precum și celelalte orașe importante la nivel național. Oferta de terminale este și ea foarte importantă în această creștere - 57% din telefoanele inteligente pe care le vindem la momentul actual au capabilități 4G. Am dezvoltat rețeaua 4G și în zonele turistice - în zonele de munte, cât și de-a lungul Litoralului și în Delta Dunării. (...) Următoarea direcție de dezvoltare este 4G+, tehnologie care permite viteze foarte mari. La momentul actual avem acoperite deja 6 orașe și 4 terminale disponibile la vânzare."

Florin Popa, Business to business Director Orange România

"Viziunea și strategia grupului Orange până în 2020 au ca obiectiv central experiența clientului. Pentru că, oricât am dezbate pe tema vitezelor de acces și a calității infrastructurii, dacă acestea nu au ca punct de convergență experiența utilizatorului final, discuțiile sunt inutile. (...) Am investit deja 2 miliarde de euro în România, în rețele și soluții, și planificăm ca, până în 2018, să investim încă 500 de milioane de euro. (...) Scopul final este extinderea acoperirii 4G, pe care o considerăm ca reprezentând tehnnologia ce va genera noi modalități de creștere economică, facilitând accesul la aplicații și resurse al companiilor. Țintim o creștere a acoperirii de până la 92% din populație. Azi suntem deja la 65%, iar în zona urbană avem deja o acoperire de 94% a rețelelor 4G."

Valentin Popoviciu, RCS&RDS

"Am dezvoltat gradual serviciile adiționale, am migrat către serviciile digitale și am ajuns astăzi să avem servicii care oferă conținut on-line. Digi Online și Digi Play sunt serviciile noastre de avangardă în livrarea de conținut TV peste mediul online, pe care le vom dezvolta și pe viitor, împreună cu servicile noastre de Cloud - primul serviciu din această gamă, oferit consumatorului rezidențial și de business, fiind Digi Storage. (...)

În 2015 vom continua dezvoltarea de noi servicii ce pot aduce valoare consumatorilor și investițiile în dezvoltarea propriei rețele mobile(...), dar nu în ultimul rând avem o strategie pentru menținerea în topul furnizorilor de servicii de acces fix, de Internet și televiziune, care ne-au consacrat. (...) Avem un serviciu nou din acest an - livrarea de energie electrică. (...)  Am lansat serviciul de furnizare energie electrică Digi Energy, care se adresează consumatorilor din mediul business, deocamdată, și pe care îl vom extinde în viitor. (...) Noi nu vedem piața de energie ca pe o piață competițională - este ca și piața de telecomunicații acum 15 ani."

Vasile Voicu, Telekom România

"Telekom România va investi 160 de milioane de euro în anul 2015 în scopul dezvoltării infrastructurii de telecomunicații - în tehnologie Fiber to the home și Fiber to the building, dar și în extinderea rețelei 4G. (...) O parte din bugetul necesar pentru această investiție va proveni din utilizarea și exploatarea activelor colaterale, așa cum este infrastructura veche din cupru. (...) Considerăm că ofertele integrate fix-mobil reprezintă viitorul în segmentul telecom și ne aflăm în cea mai bună poziție pentru a câștiga competiția din acest domeniu. (...) Vom dubla acoperirea rețelei 4G până la sfârșitul acestui an și vom avea aproximativ 1 milion de clienți în aria de acoperire a tehnologiei Fiber to the home. (...) Clienții business beneficiază de servicii dezvoltate pe cele mai noi tehnologii Cloud Comptuing și M2M, precum și de o ofertă completă de servicii de externalizare a rețelelor IT și telecom."

Alexandru Petrescu, Director General Poșta Română

"Poșta Română se reinventează după doi ani în care s-a muncit foarte mult. Doi ani marcați de efortul reducerilor de cheltuieli, în care peste 4.000 de oameni au părăsit Poșta Română, în care s-a reușit creșterea veniturilor, astfel încât  putem depune situația financiară pe 2014 cu un profit net de 22,8 milioane RON. (...) Unul dintre pilonii de venit care într-un viitor imediat ar trebui să înlocuiască reducerea volumului de corespondența îl reprezintă serviciile financiare. (...) Poșta Română urmărește să își monetizeze rețeaua pe care o are la nivelul țării, oferind la ghișeu și servicii financiar-bancare primare, de cont curent, cărți de credit, împrumuturi, schimb valutar. (...) Sperăm ca în trimestrul trei al acestui an să putem demara un proiect-pilot, la care premisele sunt constituie. (...) Al doilea pilon este cel de asigurări - în septembrie 2014 am reușit să înregistram cel de al doilea broker cu capital de stat din România. Astăzi, Poșta Română este un broker de asigurări cu rezultate  peste media națională de vânzare a polițelor de asigurări. Este centrată pe zona polițelor obligatorii - de casă și de mașină -, ne extindem la nivel național și sperăm că în trimestul patru 2015 să fim prezenți în 1.000 de oficii. Al treilea pilon este potențarea operatorului PiroriPost, operatorul nostru de eCommerce. Poșta Română procesează anual 6 milioane de colete în zonă Consumer-to-Consumer. Zona de eCommerce este cea mai dinamică din punct de vedere al creșterii, cu o valoare de peste 250 de milioane de euro și este piața în care ar fi trebuit să ne mișcăm încă de acum 5 ani. Avem 4% din această piață - un procent nepermis pentru operatorul național de poștă. Ținta noastră este să ajungem la 15% până la jumătatea anului viitor."

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!