Iniţiativele Intel în educaţie: Susţinerea inovatorilor de mâine

Business | 30 Aprilie 2013

În cadrul economiei actuale globale, Intel recunoaşte faptul că gândirea critică, curiozitatea şi cunoştinţele puternice în ştiinţă şi matematică sunt necesare pentru viitoarea generaţie care se va lupta pentru joburile din domeniul tehnologiei. De fapt, în perioada 2006-2016, numărul angajărilor în domeniul ştiinţei şi tehnologiei va creşte cu peste 100% faţă de rata de creştere pentru toate celelalte domenii.1

De aceea, Intel se implică în programe educaţionale şi face eforturi pentru ca tinerii să îşi dezvolte abilităţile necesare pentru a fi inovatorii de mâine. În ultimii zece ani, Intel şi Intel Foundation au investit peste 1 miliard de dolari, iar angajaţii Intel au muncit aproape 3 milioane de ore în mod voluntar pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional în peste 60 de ţări.

Recunoşterea excelenţei în matematică şi ştiinţă

Intel susţine anual Intel International Science and Engineering Fair, program al Society for Science & the Public (SSP), identifică tinerii inovatori şi îi incurajează să se implice în proiecte de matematică şi ştiinţă. În octombrie 2008, Intel Foundation a anunţat 120 de milioane de dolari pentru următorii zece ani pentru susţinerea competiţiilor sale de ştiinţă şi matematică.

 • Intel International Science and Engineering Fair

Încă din 1997 Intel sponsorizează această competiţie, care este cel mai mare concurs preuniversitar de ştiinţă şi tehnologie din lume. În 2012, peste 1.500 de elevi din 70 de ţări şi-au prezentat proiectele de cercetare în finala de la Pittsburgh, SUA. Jack Andraka, un tânăr de 15 ani din Maryland, SUA, a obţinut primul loc cu o metodă de a detecta cancerul pancreatic. Studenţii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (regiunea EMEA) au câştigat 45 de premii în cadrul competiţiei. Cele mai premiate categorii au fost cele de inginerie şi managementul mediului înconjurător, câştigate de elevi din Africa de Sud, Austria, Azerbaijan, Belarus, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Liban, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia, Turcia, Ucraina, Ungaria. Elevul român Ionuţ Alexandru Budişteanu a câştigat patru premii şi 14.000 de dolari pentru proiectul său bazat pe inteligenţă artificială, care îi ajută pe orbi “să vadă” cu ajutorul limbii. Ionuţ participă şi în acest an la Intel ISEF cu un proiect inovator pentru industria auto.

În total, România va fi reprezentată de şase elevi la Intel ISEF 2013, aceasta reprezentând cea mai numeroasă participare românească din ultimii cinci ani. Pe lângă Ionuţ Budişteanu vor mai participa Alexandra Elisabeta Matea Moldovan şi Ştefan-Florin Neaga cu o lucrare inedită despre existenţa, răspândirea şi posibilităţile de control ale virusului West Nile, purtat de ţânţari.

De asemenea, Cristina Nedelcu şi Constantin Popa, împreună cu Ciprian Suiu, vor participa la Intel ISEF cu un proiect de analiză a apariţiei efectului de seră, respectiv a efectelor pe care poluarea le are asupra aerului din marile oraşe.

Susţinerea interesului

Angajaţii Intel sunt implicaţi în a-i ajuta pe elevii şi studenţii pasionaţi şi interesaţi de inginerie, prin oferirea de resurse şi programe de mentoring.

 • Programele FIRST Robotics

În Statele Unite angajaţii Intel îşi donează timpul şi expertiza programelor FIRST Robotics, ajutându-i pe tineri să profite de oportunităţile din domeniul ştiinţei, a tehnologiei şi a ingineriei.

Susţinerea profesorilor şi a educatorilor

Intel susţine că profesorii bine pregătiţi sunt un element necesar pentru pregătirea inovatorilor de mâine. De aceea, în ianuarie 2010, în urma apelului preşedintelui american Barack Obama de a face din educaţia în matematică şi ştiinţă o prioritate naţională, Intel a anunţat peste 200 de milioane de dolari pentru următorii zece ani pentru pregătirea profesorilor şi competiţiile ştiinţifice pentru tineri.  

 

 • Intel® Teach

Programul Intel® Teach, care include până acum 10 milioane de dascăli, care vorbesc 35 de limbi, din peste 70 de ţări. Dintre aceştia, 4 milioane sunt din regiunea EMEA. Programul se adresează educatorilor şi profesorilor din ciclurile primare şi gimnaziale, ajutându-i să integreze tehnologia în dezvoltarea şi prezentarea lecţiilor către elevi, promovând în acelaşi timp un nou mod de a rezolva probleme, gândirea critică şi lucrul în echipă.

Acest program le oferă profesorilor şi elevilor din şcolile gimnaziale acces online la resurse de matematică şi ştiinţă şi instrumente educaţionale într-un mod antrenant, pentru a le îmbunătăţi modul de învăţare. Acest software este disponibil în mai multe limbi străine, precum araba, engleza, portugheza, spaniola şi suedeza. Programul este funcţional în Africa de Sud, Arabia Saudită, Irlanda, Marea Britanie Portugalia, Spania şi Suedia.

În luna iulie 2012, Intel împreună cu Cisco şi Microsoft, a lansat The Assessment and Teaching of 21st-Century Skills (ATC21S), un sistem bazat pe cloud care să-i ajute pe profesori să aplice metode comune de rezolvare a problemelor şi de dezvoltare a abilităţilor de IT. Proiectul este un prim pas în aplicarea de standarde comune, terminologii şi evaluări pentru abilităţile secolului 21. Cerinţele la clasă au fost concepute pentru a ajuta instituţiile de învăţământ, profesorii şi instituţiile academice să le ofere elevilor abilităţile necesare secolului 21, nu numai surse academice.

Încurajarea antreprenoriatului şi reducerea decalajelor în privinţa performanţelor

Intel lucrează cu comunităţile din toată lumea pentru a-i ajuta pe tineri să-şi dezvolte abilităţile necesare pentru a avea succes personal şi profesional în secolul 21.

 • Intel Computer Clubhouse Network

Intel Computer Clubhouse Network oferă un program de învăţare after-school, care le permite tinerilor din comunităţile cu mai puţine resurse să exploreze idei, abilităţi şi să-şi întărească încrederea în sine prin folosirea tehnologiei. În 2000, Intel a devenit sponsor al Computer Clubhouse Network, iar programul a crescut ajungând la 100 de programe din 20 de ţări, inclusiv 16 din 9 state din regiunea EMEA: Africa de Sud, Danemarca, Irlanda, Israel, Iordania, Irlanda de Nord, Olanda, Palestina şi Rusia.

 • Programul Intel® Learn

Oferit în condiţii educaţionale informale, Programul Intel Learn le oferă tinerilor din ţările aflate în curs de dezvoltare oportunităţi de a-şi dezvolta abilităţile necesare pentru a avea succes, concetrându-se pe alfabetizarea tehnologică, rezolvarea de probleme şi cooperare. Până acum, Intel Learn a ajutat peste un milion de tineri din 13 ţări. În regiunea EMEA, peste 800.000 de tineri din Egipt, Israel, Palestina, Rusia, Turcia sau Ucraina au participat la program.

De la universitate la carieră

În timp ce Intel Education Initiative se adresează în principal educaţiei primare şi gimnaziale, Intel are multe programe pentru încurajarea cercetării la nivel universitar, care să inspire spiritul antreprenorial pentru ca următoarea generaţie de angajaţi să contribuie într-un mod pozitiv la economie.

Pentru a-i ajuta pe studenţi să devină antreprenori:

 • Intel Business Challenge Europe

Pentru a pregăti viitoarea generaţie de antreprenori, Intel a lansat Intel Business Challenge Europe, o competiţie pentru tinerii absolvenţi, care au oportunitatea de a participa la finala Intel Business Challenge de la Universitatea Berkeley din California. În 2012, echipele europene din Danemarca, Bulgaria, Suedia şi Franţa au primit premii totale în valoare de 120.000 de dolari (50.000 de dolari cash şi 70.000 de dolari pentru a călători la finala din SUA). Echipele au avut proiecte din domenii precum biochimie, procesarea imaginilor, analiză chimică, tehnologie solară şi energie termică generată de corp. Echipa Biosyntia din Danemarca a câştigat marele premiul de 25.000 de dolari pentru un proiect care ajută companiile producătoare de produse chimice să facă trecerea spre folosirea de metode biochimice, reducând în acelaşi timp costurile şi emisiile de carbon.

 • Intel Global Challenge la Universitatea Berkeley din California

Câştigătorii Intel Business Challenge Europe merg la finala Intel Business Challenge, înfiinţată în 2005 şi care le permite participanţilor să-şi prezinte planurile inovatoare de a face o lume mai bună cu ajutorul tehnologiei. Participanţii se întrec pentru premii în valoare de 100.000 de dolari, vizibilitate şi interacţiune cu peste 20 de companii de venture capital din lume. Mulţi participanţi din trecut şi-au pus planurile în acţiune construind business-uri care au un impact pozitiv asupra economiei, în domeniul ales şi în societate. Anul trecut, Universitatea Berkeley din California a acordat un premiu de la Intel Foundation în valoare de 50.000 de dolari echipei Team Forward din China.

Prin parteneriatul cu Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE), cel mai mare furnizor de programe de educaţie antreprenorială din Europa, care au ajuns până acum la 3,1 milioane de tineri din 38 de ţări, Intel doreşte să promoveze antreprenoriatul în şcoli. Iniţiativa oferă 500 de profesori în Europa cu materiale educaţionale, peste 8.000 de tineri terminând programele de training. Iniţiativa va creşte numărul de angajări în rândul tinerilor, prin oferirea de expunere la gândirea de business, şi, drept rezultat, prin abilităţi relevante şi transferabile. Premiul european de anul trecut a fost câştigat de patru eleve de şcoala gimnazială cu aplicaţia Sign Language App, Sign4Life, disponibil în Android Market, care are drept scop micşorarea barierelor cu comunitatea celor care nu aud.

În mai 2012, Intel a susţinut evenimentul de antreprenoriat social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE Europe). La eveniment au participat 78 de studenţi din 14 state europene, care au lucrat cu companii precum Intel, GE şi EUROCHAMBRES. Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea în rândul studenţilor a abilităţilor de colaborare şi muncă în echipă necesare în prezent la locul de muncă, iar participanţilor li s-a cerut să dezvolte concepte de produse şi servicii în 24 de ore.

 • JA-YE: Sci-preneurship 24 Hour Student Contest

Având focus pe inovare şi creativitate, cu accent pe ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, Concursul Sci-preneurship 24 Hour Student este o experienţă pentru a dezvolta abilităţile antreprenoriale şi de colaborale ale studenţilor. 32 de foşti participanţi la Intel International Science and Engineering Fair şi unul de la programele JA-YE Europe au format echipe din domeniile amintite şi din business pentru a rezolva şi munci împreună pentru a avea parte de mentoring din partea experţilor Intel.

Dezvoltarea unei legături între educaţia superioară, cercetare şi mediul academic:

 • Programul Intel Higher Education

Programul Intel Higher Education se concentrează pe dezvoltarea inovaţiei din domeniul tehnologiei şi pe dezvoltarea talentului din domeniul tehnic la nivel mondial pentru viitorii angajaţi Intel şi ai economiei globale bazate pe cunoştinţe. Prin diferite programe, Intel colaborează cu peste 250 de universităţi în 20 de ţări. Intel colaborează de asemenea cu profesori, guverne, ONG-uri şi industrii pentru a dezvolta programe de educaţie superioară care pot face o ţară să devină mai competitivă în economia globală. 

În România Intel are parteneriate cu 10 universităţi. Printre acestea se numără şi Universitatea Politehnica din Bucureşti, unde anul trecut a fost inaugurat un Intel Student Lab prin care circa 650 de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi profesori trec în fiecare an. Mai jos sunt principalele cinci direcţii ale educaţiei superioare, pe care Intel le urmăreşte pentru dezvoltarea abilităţilor cerute pentru inovaţie:

 • Colaborarea cu profesori pentru a dezvolta abilităţi şi crea noi tehnologii şi business-uri legate de aplicaţii embedded, secure computing şi computing de înaltă performanţă

 • Încheierea de parteneriate cu universităţi pentru a lansa programe comune, institute şi alte proiecte

 • Dezvoltarea abilităţilor studenţilor pentru a inova şi lansa noi produse şi servicii pe piaţă

 • Discuţii cu guvernele, industriile şi ONG-urile pentru a accelera inovaţia

 • Conectarea mediului academic cu consultanţi din industria tehnologică

 • Concurs al Uniunii Europene pentru tinerii interesaţi de ştiinţă

EU Contest for Young Scientists a fost lansat de Comisia Europeană cu scopul de a descoperi tinerii care au un interes în domeniul ştiinţific şi să îi încurajeze pentru o carieră în acest domeniu. În ce de-al 24-lea an al său, competiţia a avut loc în Bratislava, Slovacia între 21 şi 26 septembrie 2012, unde câştigătorii au obţinut premii în valoare de 21.000 de euro. Aceştia au fost din ţări precum Irlanda, Polonia, Austria, Elveţia, Germania, Danemarca, Estonia şi Belarus.

 • Reţea de centre de cercetare Intel (Intel Collaborative Research Institutes)

În mai 2012, Intel a anunţat că va investi peste 40 de milioane de dolari în următorii 5 ani într-o reţea mondială de universităţi cu centre de cercetare, numită Intel Collaborative Research Institutes (ICRI). Aducând laolaltă experţi din domeniul tehnologiei, mediul academic şi industrie pentru a ajuta la explorarea şi inventarea viitoarei generaţii de tehnologii care ar putea avea un impact asupra vieţilor în viitor. Cele noi astfel de centre includ: Centrul pentru oraşe conectate (Marea Britanie), Centrul pentru secure computing (Germania) şi Centrul pentru inteligenţă computaţională (Israel).

Pentru a urmări cele mai noi informaţii despre Intel în educaţie, vizitaţi www.intel.com/newsroom/education şi urmăriţi paginile de Facebook http://intel.ly/intel-edu şi Twitter www.twitter.com/intel_education ale Intel. Pentru a fi membru din comunitatea Intel, care împarte experienţe pentru a fi un motor al acţiunii şi o voce a schimbării educaţiei la nivel mondial, vizitaţi www.inspiredbyeducation.com.

1 Sursa: National Science Board, SUA

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!