Implementarea conceptului Internet of Things în business prin intermediul soluţiilor oferite de IBM

Cloud | 9 Decembrie 2015
În următorii ani, sute de miliarde de obiecte vor fi conectate la sistemele IT mondiale prin intermediul Internet of Things (IoT). Aceasta include totul, de la senzorii rețelelor de energie electrică și echipamentelor din fabrici, la dispozitivele de monitorizare fitness pe care le purtăm la încheieturile mâinilor și produsele alimentare din magazine.
În prezent, cantitatea de date provenite din dispozitive IoT depăşeşte capacitatea de care dispun cele mai multe organizaţii pentru a le capta şi a le utiliza.
De aceea, este momentul oportun pentru a face IoT gata pentru a fi implementat în mediul de afaceri. Este timpul pentru a construi o infrastructură de tip enterprise capabilă să gestioneze toate aceste date și să le transforme în perspective de acţiune atunci când utilizatorii au nevoie de ele.
Această infrastructură are trei elemente esențiale: instrumente de analiză capabile să gestioneze cantități mari de date, servicii de cloud care să manipuleze fluxul imens de date și să asigure oricând acces factorilor de decizie, precum și sisteme de securitate capabile să protejeze datele provenite din IoT, la fel de riguroase ca sistemele implementate de organizaţii pentru protejarea informațiilor financiare confidenţiale, IP-urilor și a celor privind strategiile de dezvoltare.
În luna martie a acestui an, IBM a anunţat că în următorii patru ani va investi 3 miliarde de dolari, pentru a pune bazele unei noi divizii IoT, care va implementa o platformă deschisă bazată pe cloud pentru a sprijini clienții și partenerii să dezvolte soluţii IoT.
Divizia IBM Internet of Things va fi dedicată dezvoltării la scară largă a unei infrastructuri IoT gata de utilizare în business.
“Potrivit IDC, până în 2020 în Europa de Sud-Est (ESE) vor exista peste 200 de milioane de dispozitive conectate, iar numărul de conexiuni la Internet va fi de cinci ori mai mare decât populația din această regiune. Dispozitivele, atât cele ce se adresează consumatorilor, cât şi cele de tip enterprise, vor măsura, controla şi vor uşura multe aspecte ale vieții noastre. Conceptul de Internet of Things evoluează rapid în Europa de Sud Est, sprijinind infuzarea inteligenţei în componentele mașinilor, clădirilor, dar şi în procesele şi lanțurile de aprovizionare; totodată, oferă organizaţiilor și companiilor din întreaga zonă oportunitatea enormă de a-şi transforma afacerile şi de a oferi rezultate mai bune clienţilor.
IBM este în măsură să sprijine sistemul de business, ocupând o poziţie unică în accelerarea acestui proces de transformare. IBM oferă clienţilor platformele de cloud – Bluemix și SOFTLAYER, ce le permite dezvoltarea şi executarea aplicaţiilor, dar şi adăugarea, la cerere, a diferite nivele de securitate. Bluemix este o platformă unificată, de sine stătătoare, care ajută clienții să analizeze volume mari de date provenite de la orice dispozitiv conectat la Internet.
Serviciile IBM Bluemix includ IBM Bluemix Internet of Things Platform, IBM Bluemix Geospatial Analytics, IBM Bluemix BigInsights, IBM Predictive Analytics, precum și alte servicii ce pot fi combinate ca un sistem Lego – cu un efort de dezvoltare minim. Rezultatele sunt: reducerea timpului dedicat dezvoltării aplicaţiilor, implementare şi executare fără efort, securitate cloud de prima clasă, cu instrumente de analiză atât a datelor structurate cât și a celor nestructurate provenite din din mai multe surse de diferite ca viteză, volum și varietate”, precizează Michael Paier, Director General, IBM Europa de Sud-Est.
IBM estimează că 90% din datele generate de dispozitive cum ar fi smartphone-uri, tablete, vehicule și electrocasnice conectate nu sunt analizate. Aproximativ 60% din aceste date încep să-și piardă valoarea în câteva milisecunde după ce au fost generate. Pentru a rezolva această provocare, IBM a anunţat:
IBM IoT Cloud Open Platform for Industries: Această platformă va oferi noi servicii de analytics pe care atât clienţii, partenerii, dar şi compania IBM le pot folosi pentru a dezvolta şi furniza soluţii IoT pe verticala industriei. De exemplu, IBM va introduce un serviciu bazat pe cloud, care va ajuta companiile de asigurări să extragă informaţii din vehiculele conectate. Acest lucru va permite modalităţi mai dinamice de stabilire a prețurilor și furnizarea de servicii personalizate pentru fiecare şofer în parte.
IBM Bluemix IoT Zone: Noi servicii IoT, ca parte a platformei ca serviciu IBM Bluemix, care vor permite dezvoltatorilor să integreze cu ușurință datele IoT în dezvoltarea şi implementarea aplicatiilor IoT bazate pe cloud. Dezvoltatorii vor putea îmbunătăţi aplicațiile de afaceri existente – cum ar fi cele de gestionarea activelor întreprinderii, managementul facilităţilor și instrumente de software engineering design – prin colectarea în timp real a cât mai multor date și prin încorporarea soluţiilor de analytics pentru a automatiza și a optimiza procesele critice specifice IoT.
IBM IoT Ecosystem: Extinderea ecosistemului de parteneri IoT – de la producătorii de siliciu și dispozitive, la furnizorii de soluții specifice industriei – cum ar fi AT&T, ARM, Semtech și recent anunțata The Weather Company – care să asigure integrarea sigură și fără întreruperi a serviciilor de date și soluții pe platforma IBM.
IBM a anunţat două abordări care vor accelera procesele de trasformare a afacerii prin intermediul IoT.
Prima se referă la parteneriatul cu compania ARM, lider în dezvoltarea de tehnologie de procesor pentru dispozitivele IoT. Colaborarea dintre cele două companii are la bază conectarea senzorilor dezvoltaţi pe arhitectura procesorului ARM cu platforma IBM IoT – denumită IBM IoT Foundation. IBM IoT Foundation este un serviciu cloud care permite organizațiilor să dezvolte propriile aplicații integrând date obţinute prin intermediul IoT, să cumuleze date din mai multe surse și să le integreze cu propriile sisteme IT și să le utilizeze în vastul portofoliul de instrumente de analiză al IBM. Datorită colaborării dintre IBM şi ARM, organizațiile vor putea să analizeze datele mai rapid, mai ușor și mai sigur.
Cealaltă abordare se referă la strategia IBM de a construi pe platforma de cloud o serie de soluții specifice industriilor.
Faptul că IBM oferă o rețea globală de centre de date cloud reprezintă un diferențiator-cheie pentru companiile care colectează datele obţinute prin intermediul IoT. Multe dintre ele sunt afaceri globale și au nevoie de conectivitate unitară la nivel mondial pentru dispozitivele pe care le monitorizează, datorită timpului de latenţă, confidenţialităţii şi reglementărilor în vigoare.
De asemenea, securitatea va reprezenta o prioritate de top pentru organizațiile care exploatează Internet of Things. Probabil aţi văzut ştiri despre mașini conectate care au fost furate de la distanță de hackeri, acestea fiind cu scop demonstrativ, din fericire. Pentru a aborda vulnerabilitatea dispozitivelor și rețelelor IoT, IBM lucrează alături de parteneri pentru a crea un serviciu de registru securizat pe bază de cip, care va stabili identitatea dispozitivelor conectate la o rețea IoT astfel încât intruziunile în rețea să fie detectate rapid.
Soluţiile de Analytics vor fi cel mai important element în dezvoltarea de aplicaţii valoroase bazate pe IoT. Să ne gândim un pic la aparatele electrocasnice. În viitor, vor fi conectate la Internet şi echipate cu procesoare precum mini computerele ARM. Producătorii vor putea să monitorizeze frigiderul sau maşina de spălat vase de la distanță, vor detecta anomaliile și vor folosi software de analiză pentru a afla dacă este necesară întreținerea preventivă. Utilizând soluţiile de analiză predictivă, electrocasnicele vor beneficia de service în timp util, astfel încât vor fi prevenite daunele costisitoare.
Acesta este modul în care IBM utilizează potențialul fenomenului IoT. Cu inteligenţa furnizată de software-ul de analiză, conectivitatea continuă prin intermediul cloud și securitatea de tip enterprise, Internet of Things poate fi transformat în Internet of Insights.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!