Cum să îţi alegi camera pentru sistemul de supraveghere?

Securitate | 13 Mai 2015

Atunci cand vrei sa achizitionezi un sistem de supraveghere, ai la dispozitie doua variante: sistem de supraveghere IP sau sistem de supraveghere analogic. Fiecare dintre cele doua variante ofera atat avantaje, cat si mici dezavantaje.

Sistemul de supraveghere IP

Este un sistem de supraveghere care are un succes din ce in ce mai mare in randul utilizatorilor casnici si deopotriva, in randul afaceristilor. Succesul este dat de flexibilitatea pe care o ofera si de usurinta cu care se instaleaza. Desi este ceva mai costisitor decat sistemul de supraveghere analog, sistemul IP ofera avantaje care nu trebuie sa fie neglijate. In primul rand, camerele care formeaza un astfel de sistem se pot conecta direct la internet, pentru a transmite imagini in timp real, pot trimite email cu imaginile filmate si nu au nevoie de un monitor special dedicat pentru a putea transmite imagini. Acestea pot, pur si simplu sa transmita imaginile direct pe telefon sau pe laptop.

Alegerea unor camere supraveghere este destul de dificila, daca nu stii cu exactitate care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont.

Cum alegi camerele pentru sistemele de supraveghere IP?

Locatia este principalul aspect la care trebuie sa te uiti, deoarece aceasta iti va dezvalui numarul camerelor de care ai nevoie, calitatea acestora si modul in care sunt construite. Daca vrei sa supraveghezi un spatiu exterior, atunci cel mai probabil vei avea nevoie de niste camere destinate exteriorului, care sa reziste la ploaie, inghet, vant, praf sau umezeala. Daca optezi pentru o locatie de interior, nu ai nevoie de camere rezistente la conditii extreme, insa ai nevoie de o calitate cat mai buna a acestora.  Evident, marimea locatiei conteaza si ea foarte mult, deoarece in felul acesta poti sa decizi numarul de camere pentru care trebuie sa optezi.

Daca ai decis numarul de camere de care ai nevoie si modul in care acestea trebuie sa fie construite, trebuie sa treci la partea ceva mai dificila: calitatea imaginii si modul de iluminare. Este important sa cunosti cata lumina este in spatiul supravegheat, pentru a decide daca optezi pentru camere cu infrarosu, pentru camere simple sau pentru camere care pot sa treaca de la filmare cu infrarosu la filmarea normala. Pe timp de noapte, o camera cu Led-uri infrarosii este perfecta, insa pe timp de zi, ceea ce conteaza cu adevarat este rezolutia oferita.

Un alt element de care trebuie sa tii cont este producatorul. Este de evitat achizitia de camere care nu au inscriptionat niciun producator pe ele sau care sunt produse de un producator necunoscut. Evident, este aproape imposibil sa cunosti producatorii de camere de supraveghere, insa daca te informezi, vei descoperi ca exista companii precum Hikvision sau Dahua care produc elemente pentru sisteme de supraveghere video, de cea mai buna calitate.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont de tipul de sistem pentru care optezi. Poti alege camere de supraveghere cu fir sau camere de supraveghere wireless. Evident, cele wireless ofera o flexibilitate mult mai mare, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca sunt mai eficiente. Analizeaza cu atentie beneficiile oferite de fiecare si incearca sa alegi varianta care ti se potriveste cel mai bine.

Daca alegi camere IP cu fir, va trebui sa tii cont de distanta care este intre camere si NVR, dar si de calitatea NVR-ului

Sistemul de supraveghere  analogic

Este sistemul de supraveghere clasic si prezinta marele avantaj al pretului foarte mic. Acesta poate sa fie bazat pe un DVR standalone sau pe un DVR de tip PC, insa camerele sunt intotdeauna aceleasi. In principiu, alegerea camerelor de supraveghere CCTV se face la fel ca si in cazul camerelor IP, existand aceleasi camere de exterior sau de interior. Spre deosebire de camerele IP insa, la o camera analog conteaza dimensiunea senzorului pentru calitatea imaginii. Daca in cazul camerelor IP, rezolutia se masoara in pixeli, in cazul camerelor de supraveghere cctv, rezolutia se masoara in linii tv . Cu cat numarul acestor linii este mai mare, cu atat calitatea imaginii oferite este mai buna.

Evident, conteaza daca achizitionezi camere de supraveghere cu infrarosu sau fara infrarosu si mai conteaza si lux-ul sau sensibilitatea camerelor. Aceste detalii iti transmit care este sensibilitatea la lumina a unei camere si cat de bine vei putea percepe imaginile flmate. Practic, luxul este valoarea de luminozitate perceputa de ochiul uman. Spre exemplu, in lumina directa a soarelui, numarul de lucsi perceputi este de pana la 130 000 in timp ce in lumina lunii, numarul de lucsi este de 0.1.

Sunt foarte multe detalii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o camera de supraveghere video cctv, motiv pentru care, achizitia unei camere IP poate fi o solutie mult mai buna pentru un novice in ceea ce priveste sistemele de supraveghere video. Exista insa intotdeauna solutia consultarii unui profesionist in domeniu, iar in acest caz, toate detaliile conteaza mai putin, deoarece vei putea descoperi cea mai buna si cea mai ieftina varianta pentru supravegherea spatiului tau.

Cate tipuri de camere de supraveghere exista?

Fiind cele mai importante elemente ale unui ssitem video, camerele de supraveghere prezinta o diversitate foarte mare. Daca iti doresti camere flexibile, pe care sa le poti controla de la distanta mare, poti opta pentru camere de tip PTZ. Acestea pot sa fie controlate de la distanta, atat pe verticala cat si pe orizontala si ii ofera un control deosebit utilizatorului.

Cele mai ieftine variante de camere sunt cele clasice de interior, care pot fi folosite de persoanele care isi doresc o supraveghere fara prea multe detalii.

Camerele compacte, cu infrarosu, au obtinut un succes din ce in ce mai mare in ultimii ani, deoarece pot oferi atat informatii din timpul zilei, cat si informatii din timpul noptii.

De asemenea, vei putea alege camere de supraveghere de tip dome, camere de tip glont sau camere discrete, care sa fie foarte greu de depistat.

Oricare ar fi tipul de camera pentru care optezi insa, este bine sa te asiguri ca aceasta este eficienta si ca ofera o imagine care sa isi faca treaba atunci cand ai nevoie de ea.

Care sunt cele mai fiabile camere, IP sau analog?

Este greu de decis care este cea mai buna varianta. Daca eliminam pretul din calcul, atunci camerele IP ar putea fi o solutie deosebita. Daca il introducem insa, camerele analog sunt ideale, deoarece pot oferi o filmare de buna calitate, la costuri reduse.

Chiar daca alegi un sistem IP sau analog, este bine sa te asiguri ca fiecare componenta este compatibila cu restul si ca fiecare camera filmeaza la o calitate maxima. Este pacat sa achizitionezi camere cu o rezolutie uriasa si sa descoperi ca aceasta nu poate sa functioneze la maxim, datorita unui DVR sau datorita unui NVR care nu o suporta.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!