Irina Socol, SIVECO Romania: 20 de ani de proiecte mari

Socol Irina | 18 Iunie 2012

Acum 20 de ani, Irina Socol şi Alexandru Rădăşanu puneau fundaţiile companiei care a devenit azi liderul industriei locale de software şi un nume recunoscut pe 19 pieţe din lume: SIVECO Romania. Era o perioadă când cuvinte precum IT&C, internet, site sau browser de-abia îşi făceau loc în vocabularul nostru. Despre cele peste 3.500 de proiecte derulate în aceste două decenii şi despre echipa care a pornit la drum cu doi angajaţi şi a ajuns acum la 1.300, aflăm de la Irina Socol, preşedinte şi director general SIVECO Romania.

ITT: Vă gândeaţi în 1992 că veţi ajunge să faceţi istorie în IT?
Irina Socol: Nu ne gândeam neapărat la asta…  Ştiam, oricum, că succesul nu poate veni imediat. În IT, proiectele se construiesc greu, cer timp, dedicare, expertiză, specialişti excepţionali, o cunoaştere temeinică a cerinţelor pieţei. Şi multă răbdare.

Am muncit mult în aceşti 20 de ani şi pot spune, fără modestie, că proiectele noastre de eLearning, eAgriculture, eHealth, eCustoms au schimbat mentalităţi şi au ajutat destine umane să-şi croiască un drum mai bun, prin proiecte – de la copiii cărora le-am oferit un proces de învăţare eficient şi interactiv şi profesorii cărora le-am uşurat munca de predare, până la fermierii cărora le-am simplificat accesul la subvenţii europene, sau la medicii cărora le-am pus la dispoziţie ajutorul tehnologiei.

Noi realizăm soluţii informatice pentru progresul comunităţilor şi al naţiunilor, adică, practic, accesul la progres.

ITT: Dacă ar fi să întocmiţi un “TOP 3″ al marilor proiecte realizate de firma condusă de dumneavoastră, care ar fi acestea?
Irina Socol: Numai 3? Mi-e teamă că e imposibil să aleg din cele peste 3500 de proiecte! Eu le consider pe toate foarte importante pentru că fiecărui client i-am livrat soluţia de care avea nevoie, cu profesionalism şi implicare.

Avem astăzi proiecte de informatizare în 19 ţări de pe 3 continente şi suntem una din puţinele firme europene exportatoare de soluţii educaţionale.

Dacă ne gândim la proiectele de mare anvergură, unul din cele mai mari programe derulate de noi este Sistemul Educaţional Informatizat (SEI). SEI înseamnă un model de succes în informatizarea educaţiei. Şi o spun numeroasele recunoaşteri internaţionale primite din 2011 încoace. Soluţiile noastre educaţionale au peste 15 milioane de beneficiari din 20.000 de şcoli, 36.000 de momente interactive de învăţare, 140.000 de profesori instruiţi, 15.000 de laboratoare informatizate, 192.000 de calculatoare, 1.600.000 de candidaţi la Bacalaureat repartizaţi în perioada 2004- 2011, 494.260 de participanţi la examenul de titularizare repartizaţi în perioada 2003-2011, 2.193.200 elevi repartizaţi în licee între anii 2001-2011.

Experienţa noastră în domeniul eAgriculture s-a concretizat în dezvoltarea proiectului de informatizare pentru Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA). Proiectul APIA este unul extrem de complex, cu rezultate extraordinare: 4 miliarde de euro absorbiţi în perioada 2007-2011 prin utilizarea Sistemului Integrat de Administrare şi Control cel mai mare grad de absorbţie al fondurilor europene. Este un câştig imens atât pentru cei peste 1 milion de fermieri, dar şi pentru ţara noastră care este deseori criticată în privinţa absorbţiei banilor europeni puşi la dispoziţie.

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) este un alt proiect la fel de valoros şi complex. SIUI generează zilnic zeci de mii de documente în format electronic, gestionând date despre 19,5 de milioane de asiguraţi.

Şi suntem singura firmă românească care dezvoltă proiecte pentru 20 de organizaţii importante ale Uniunii Europene.

ITT: Cu ce atuuri v-aţi diferenţiat faţă de competiţie?
Irina Socol: Din fericire, în IT există o competiţie foarte puternică şi pe plan local şi global. Acest lucru ne obligă să fim întotdeauna foarte buni. Nu ne permitem să stăm pe loc. Ne-am diferenţiat în piaţă cu ofertele competitive şi profesionalismul echipei, expertiza şi referinţele solide câştigate. Toate acestea sunt susţinute de expertiza dobândită în 20 de ani de activitate, faptul că suntem un jucător internaţional important, un lider regional, un jucător în domeniul business to public.

Putem spune, fără falsă modestie, că avem cei mai buni specialişti în IT, “antrenaţi” în proiecte de informatizare derulate pentru 1.400 de clienţi din toată lumea.

Expertiza, echipa, managementul, strategia de extindere internaţională – toate acestea au contribuit la câştigarea de noi contracte.

România este una dintre puţinele ţări din lume care oferă soluţii educaţionale informatizate şi ne mândrim cu faptul că SIVECO Romania este unul dintre principalii exportatori de astfel de soluţii. Suntem prezenţi în ţări de pe trei continente cu soft educaţional, know-how de formare profesională, platforme de eLearning, instrumente de management informaţional.

ITT: Care sunt planurile SIVECO pentru următorii ani?
Irina Socol: Şi mai mari decât până acum! Ne vom consolida statutul de lider IT în România şi vom cuceri această poziţie şi la nivel regional. Ne îndreptăm deja, cu paşi mari, în această direcţie, în condiţiile în care avem deja contractate importante proiecte multianuale de informatizare, în pieţele din zona Africii de Nord, Orientului Apropiat şi Mijlociu, CIS şi din Uniunea Europeană. De asemenea, urmărim extinderea proiectelor pentru organizaţii ale Comisiei Europene.

ITT: Cât din veniturile firmei estimaţi că vor fi realizate în afara României?
Irina Socol: Ne dorim ca ponderea veniturilor provenite din contractele internaţionale să ajungă la 50%. Strategia noastră de dezvoltare se bazează pe păstrarea echilibrului între sursele de venituri, ceea ce permite minimizarea riscurilor provenite din concentrarea pe anumite segmente – public sau privat, intern sau internaţional.

Irina Socol
- Preşedinte şi Director General al SIVECO Romania din 1992;
- Absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces, 1981;
- Absolventă a Academiei de Management Niedersachsen (Celle) Germania, 1993;
- Expert software la Ministerul Afacerilor Externe, 1990-1992;
- Expert software la Comisia Naţională pentru Informaţie şi Tehnologie, 1990;
- Project Manager la Institutul de cercetări pentru tehnologia informaţiei, 1989-1990;
- Inginer la Institutul de cercetări pentru automatică, 1980-1989;
- Limbi străine: fluent în engleză, rusă, franceză
- Stare civilă: căsătorită cu Alexandru Rădăşanu, Vicepreşedinte cercetare-dezvoltare SIVECO Romania.

Premii
- Cel mai bun antreprenor din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa” (Best antrepreneur in EMEA), la Gala anuală “Stevie Awards”, desfăşurată la New York;
- “New European Champion 2011″ din partea Forumului European pentru Cercetări Antreprenoriale;
- Distincţia “Prix Europeen d’Entreprenariat Feminine 2010″, din partea reţelei wimadame.com, Parlamentul European;
- “Premiul de excelenţă Mr. RON 2010″, acordat de revista Săptămâna Financiară pentru implementarea de produse sofisticate de informatizare în afara României;
- Distincţia “Vocaţia întreprinzătorului de success”, revista Balcanii şi Europa, 2008;
- Premiul “Business woman of the year”, oferit la Gala Annual Investment Awards, organizată de revista Business Review, 2007;
- “Premiul de Excelenţă în IT&C pentru întreaga carieră”, acordat de către Preşedinţia României, 2003;
- “Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler”, acordat de Preşedinţia României, 2002.

Arhiva Romania digitala

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

Companiile de apă şi canalizare au nevoie de “soluţii verzi”

Recent, SIVECO România a anunţat o nouă componenta în cadrul sistemului informatic integrat SIVECO Applications 2020 - aplicaţia dedicată Managementului Activității de Laborator. Despre beneficiile utilizării acestui soft de către companiile de apă și canalizare ne-a vorbit Ștefăniță Ghiță, director adjunct SIVECO Applications. [...]

INOVAGRIA - tehnologie pentru ferme, 100% românească, 100% integrată

În ultimii 10 ani, SIVECO şi-a consolidat poziţia de lider în furnizarea de soluții IT în agricultură. Expertiza solidă pe care echipa departamentului eAgriculture din cadrul SIVECO o deţine în acest domeniu de activitate, i-a permis să construiască o soluție IT dedicată managementului performant al fermelor, denumită în mod semnificativ, INOVAGRIA. [...]

Două proiecte româneşti eLearning prezentate în premieră la Londra

În perioada 25-28 ianuarie 2017 are loc la Londra târgul BETT, una dintre cele mai mari expoziții educaționale din lume, iar SIVECO România participă pentru a unsprezecea oară consecutiv. [...]

Wand.education™- prima platformă din România prin care profesorii pot crea lecții digitale interactive în mai puțin de 5 minute

La începutul lunii Decembrie 2016 SIVECO Belgia a lansat Wand.education™, o platformă de creare a lecțiilor interactive, care poate fi utilizată individual de către profesori și totodată implementată și la nivel de școală. [...]

Există viaţă (activă) după pensionare?

Potrivit Eurostat, 5 milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresiiCercetările arată că oamenii în vârstă, izolați din punct de vedere social, sunt predispuși la îmbolnăviri, dizabilități și chiar deces prematur. [...]

Instruire. Inducție. Impact. Motivare - pietrele de încercare ale oamenilor de HR

Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor este păstrarea celor mai buni angajaţi. Cum decidem care sunt aceştia? [...]

Populaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2050, peste 22% din populația globală va avea peste 60 de aniPopulaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?Acest fenomen este deja realitate în unele țări dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. [...]

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!