eLearning, componentă indispensabilă în şcoala viitorului

Jugureanu Radu | 21 Mai 2014

Profesorii de matematică din Kazahstan au la îndemână o soluție inedită de a-i învăța pe elevi geometria în spațiu: pornind de la arhitectura futuristă a capitalei Astana. Zgârie-norii și sferele strălucitoare din centru devin corpuri geometrice ușor de vizualizat în noul manual digital creat de specialiștii ITde la SIVECO Romania.

Pentru inovația adusă în procesul de învățământ, proiectul "Dezvoltarea de conţinut educaţional multimedia interactiv pentru sistemul educaţional din Kazahstan" a obținut deja un premiu internațional major, medalia de bronz la categoria Medium-Sized Projects în cadrulcompetiţiei organizate de International Project Management Association (IPMA), cea mai prestigioasă organizaţie mondială care evaluează proiecte din orice domeniu de activitate.

Radu Jugureanu, Manager AeL eContent Department în cadrul SIVECO Romania, este unul dintre experții care a contribuit la dezvoltarea originalului proiect. El ne-a răspuns  întrebărilor legate de implementarea acestui proiect şi de modul în care acesta a influențat procesul de învăţare din şcolile kazahe.

În ce constă soluţia de eLearning implementată în Kazahstan?  

Soluţia eLearning creată de compania noastră răspunde strategiei de modernizare a sistemului educaţional kazah în contextul în care noua societate bazată pe cunoaştere impune utilizarea tehnologiei informaţionale şi a comunicării.

Prima etapă a constat în dezvoltarea de conţinut educaţional multimedia interactiv destinat elevilor şi profesorilor din şcolile kazahe. Am creat 2100 de lecţii interactive în limba rusă şi 2100 de lecţii în limba kazahă, pentru fizică, matematică, algebră şi materii vocaţionale, toate perfect adaptate curriculei nationale. Ulterior, am realizat un manual digital intitulat „Geometria Astanei”, absolut unic! Acest manual oferă elevilor o metodă inovatoare de a învăţa conceptele de geometrie pornind de la arhitectura modernă a  oraşului Astana.

Lecţiile multimedia interactive şi manualul digital reprezintă instrumente didactice IT&C care propun o nouă abordare a procesului de învăţare bazat pe interactivitate şi crearea cunoaşterii, nu pe simpla memorare a informaţiilor.

Manualul digital a eliminat vechiul manual clasic de geometrie?

Nu. Soluţiile eLearning pe le-am dezvoltat în Kazahstan – şi oriunde în lume -, fie că e vorba de lecţii multimedia interactive sau de manualul digital, reprezintă instrumente didactice complementare predării la clasă. Ele nu înlocuiesc nici cartea, nici profesorul.

Lecţiile interactive au calitatea de a stimula elevii să caute, să cerceteze, să descopere soluţii şi să-şi formeze propriul bagaj de cunoştinţe. Astfel, ei au posibilitatea să repete lecţiile digitale ori de câte ori este necesar pentru a înţelege un anumit subiect. În plus, conţinutul digital educaţional sprijină profesorii să transforme lecţiile într-o experienţă unică şi extrem de plăcută pentru elevii lor, reprezentând astfel un instrument eficient din perspectivă pedagogică.

În ceea ce priveste manualul digital, elevii îl folosesc pentru a asimila într-un mod personalizat şi eficient conceptele de geometrie. Manualul este astfel conceput încât să stârneascâ curiozitatea elevului, un element pe care eu îl consider foarte important în procesul de învăţare. Practic, pornind de la o bază concretă - elementele moderne ale arhitecturii Astanei - elevii ajung să-şi însuşească conceptele de geometrie, prin descoperire, creându-şi propriul bagaj de cunoştinte. Manualul digital cuprinde texte şi imagini la fel ca în manualul tradiţional, însă diferenţa majoră este dată de caracterul dinamic şi imersiv al elementelor de software educaţional. Aceste elemente creează o lume nouă în care elevul pătrunde, învăţând prin joc.

Cum au primit profesorii noile manuale? Dar elevii?

Elevii au fost încântați! Aţi observat că în prezent se vorbeşte numai despre metodica predării şi niciodată despre metodica învăţării? Lecţiile interactive şi manualul digital folosite la clasă încurajează trecerea de la această paradigmă a predării la paradigma învăţării centrate pe elev. Acestea ţin cont de diferenţele care există între elevi, sunt adaptate ritmului de învăţare, personalităţii şi tipului de inteligenţă specific fiecărui elev.

Astfel, încurajăm profesorii să treacă de la tablă și cretă, la metode de învăţare bazate pe proiecte în care fiecare elev are sarcini și responsabilități precise, precum şi pe lucrul în echipă. Rezultatele vorbesc de la sine: 90% dintre elevi transformă obligaţia în motivaţie. Concluzia? Utilizarea (moderată) a calculatorului în sala de clasă, ca mijloc complementar pentru învăţarea tradiţională, îi determină  pe elevi să vină cu plăcere la şcoală.

Aprope orice meserie presupune folosirea calculatorului în contextul erei digitale şi a dinamicii extraordinare a tehnologie. Trebuie să ne pregătim elevii şi studenţii să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, cu tehnologii care nu au fost încă inventate, să rezolve probleme despre care nu ştim astăzi că ar fi probleme.

Ati dezvoltat şi alte manuale digitale ?

Investim 12-14% din cifra de afaceri în cercetare aplicativă în colaborare cu universităţi şi institute de cercetare. Avem deja patru manuale pentru clasele I-XII pentru istorie, fizică, geografie şi abecedar.

Am creat manuale digitale customizate pentru Dubai, iar acum  pregătim livrarea manualelor digitale în Malta. De asemenea, am realizat un manual digital dedicat profesorilor în cadrul proiectului „Cadrul didactic – un profesionist în sistemul de învăţământ” implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, în parteneriat cu SIVECO, Centrul pentru Dezvoltare şi Inovare în Educaţie - TEHNE şi Millenium Design Group.

Proiectul îşi propune să contribuie la creşterea calităţii în învăţământul preuniversitar, prin dezvoltarea competenţelor necesare cadrelor didactice performante, urmărind îmbunătăţirea permanentă şi formarea profesională continuă a dascălilor, cu specializare în aria curriculară „Om şi Societate”. 

 

Despre Soluţiile eLearning dezvoltate de SIVECO Romania

SIVECO Romania deţine o expertiză bogată în proiecte educaţionale, implementând cu succes soluţiile sale de eLearning în peste 20 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi aria CSI, contribuind astfel la definirea strategiei educaţionale prin know-how-ul, inteligenţa românească şi tehnologie de ultimă generaţie. Preocuparea permanentă  pentru inovare în eLearning a reuşit să plaseze compania în topul primelor 10 companii din lume care furnizează conţinut educaţional.

SIVECO Romania a dezvoltat primul şi cel mai mare proiect de informatizare a sistemului educaţional românesc, SEI, care include peste 3700 lecţii multimedia interactive,  acoperind 75% din curricula naţională.

AeL eContent reprezintă una dintre cele mai bogate şi atrăgătoare colecţii de conţinut educaţional din lume, cuprinzând 45.000 de obiecte de învăţare reutilizabile.

Soluţiile eLearning sunt implementate în peste 30.000 de şcoli din lumea întreagă, având 18 milioane de utilizatori.

 

Arhiva Romania digitala

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

Companiile de apă şi canalizare au nevoie de “soluţii verzi”

Recent, SIVECO România a anunţat o nouă componenta în cadrul sistemului informatic integrat SIVECO Applications 2020 - aplicaţia dedicată Managementului Activității de Laborator. Despre beneficiile utilizării acestui soft de către companiile de apă și canalizare ne-a vorbit Ștefăniță Ghiță, director adjunct SIVECO Applications. [...]

INOVAGRIA - tehnologie pentru ferme, 100% românească, 100% integrată

În ultimii 10 ani, SIVECO şi-a consolidat poziţia de lider în furnizarea de soluții IT în agricultură. Expertiza solidă pe care echipa departamentului eAgriculture din cadrul SIVECO o deţine în acest domeniu de activitate, i-a permis să construiască o soluție IT dedicată managementului performant al fermelor, denumită în mod semnificativ, INOVAGRIA. [...]

Două proiecte româneşti eLearning prezentate în premieră la Londra

În perioada 25-28 ianuarie 2017 are loc la Londra târgul BETT, una dintre cele mai mari expoziții educaționale din lume, iar SIVECO România participă pentru a unsprezecea oară consecutiv. [...]

Wand.education™- prima platformă din România prin care profesorii pot crea lecții digitale interactive în mai puțin de 5 minute

La începutul lunii Decembrie 2016 SIVECO Belgia a lansat Wand.education™, o platformă de creare a lecțiilor interactive, care poate fi utilizată individual de către profesori și totodată implementată și la nivel de școală. [...]

Există viaţă (activă) după pensionare?

Potrivit Eurostat, 5 milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresiiCercetările arată că oamenii în vârstă, izolați din punct de vedere social, sunt predispuși la îmbolnăviri, dizabilități și chiar deces prematur. [...]

Instruire. Inducție. Impact. Motivare - pietrele de încercare ale oamenilor de HR

Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor este păstrarea celor mai buni angajaţi. Cum decidem care sunt aceştia? [...]

Populaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2050, peste 22% din populația globală va avea peste 60 de aniPopulaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?Acest fenomen este deja realitate în unele țări dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. [...]

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!