Cum susține tehnologia valorificarea patrimoniului cultural?

SIVECO Romania | 9 Mai 2016

În ultimul deceniu, turismul cultural și istoric a luat o amploare fără precedent, stimulat de interesul publicului larg pentru monumentele istorice.

Conform Organizaţiei Mondiale a Turismului, la sfârșitul deceniului trecut, numărul turiștilor ajunsese la aproape 900 de milioane de persoane. Aproximativ 10,3 % dintre aceștia, respectiv peste 92 de milioane de oameni, vizitau Europa Centrală şi de Est.

Pentru anul 2020 se estimează aproximativ 1,6 miliarde de turişti pe tot globul și cca. 700 de milioane în Europa.

Țara noastră, deși a fost o prezență mai puțin vizibilă o lungă perioadă de timp, a urcat constant în clasamentele pe obiective culturale preferate de turişti. Astfel, în topul preferințelor vizitatorilor de muzee, România se află la mijlocul clasamentului european, devansând țări cu tradiție, precum Grecia sau Rusia.

Publicul interesat de patrimoniul cultural imobil este format, în general, din participanți la programele publice educaționale, iar pentru sporirea interesului acestora, este nevoie de o abordare proactivă, modernă, păstrarea informațiilor culturale sub forma digitală dovedindu-se a fi o necesitate în contextul unei societăți din ce în ce mai tehnologizate.

De asemenea, muzeele din întreaga lume și-au dat seama că pentru a păstra viu interesul generației tinere trebuie să investească în tehnologia modernă și mai ales în soluții și aplicații software.

Este bine cunoscut faptul că turismul este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică, în condițiile în care numai serviciile turistice asigură în medie 4% din produsul brut al UE, iar noile dezvoltări tehnologice, în special cele asociate cu tehnologiile informaționale, susțin acest proces de dezvoltare.

Specialiștii SIVECO vin în sprijinul instituțiilor sau organizațiilor care dețin un patrimoniu cultural imobil cu un instrument modern de promovare - PLATFORMĂ VIRTUALĂ MULTIMEDIA. Aceasta răspunde nevoilor actuale de informare a publicului larg, contribuind în același timp și la conservarea acestuia pentru a fi disponibil și generațiilor viitoare.

Platforma virtuală multimedia este un instrument educativ, ludic și interactiv de promovare a patrimoniului cultural al unei comunități locale, prin intermediul internetului. Oricine poate explora biblioteca virtuală, cuprinzând documente scrise, imagini, fonograme și videograme, hărți tematice digitale și tururi virtuale însoțite de explicații plus diverse combinații de asemenea formate.

Prin intermediul platformei virtuale, utilizatorii beneficiază de o experienţă multimedia completă prin conectarea la cultura trecută şi prezentă a comunității locale sau regionale, cei interesaţi având posibilitatea să navigheze simultan prin colecţiile unor biblioteci virtuale.

Soluția informatică presupune realizarea unui itinerariu virtual care să conțină replicile digitale complexe a monumentelor cu valoare istorică, culturală și spirituală incontestabilă pentru comunitatea locală, susținând astfel valorificarea turistică a patrimoniului cultural imobil din orice localitate sau regiune.

Prin intermediul acestei platforme informațiile sunt prezentate în mod interactiv, fiind astfel preluate şi înțelese de potențialii vizitatori mult mai ușor. Accesul la platforma virtuală se realizează printr-o interfață WEB, accesibilă printr-un browser consacrat.

Implementarea platformei virtuală necesită resurse hardware și software, respectiv o infrastructură de servere, sisteme de securitate, biblioteca virtuală și hărți tematice digitale.

Cele 4 componente ale platformei virtuale se pliază perfect pe cerințele actuale ale turismului românesc:

 1. Turul virtual pentru un monument istoric este un sistem complet de vedere (360 de grade) al unui spațiu cu care un utilizator poate interacționa. Prin intermediul unui tur virtual, utilizatorul simte că este prezent în acel spațiu, controlând mișcarea în interiorul zonei (zoom in și zoom out), oferindu-i posibilitatea de a se concentra pe domeniile sale de interes.
 2. Conținutul digital (biblioteca virtuală) cu privire la istoria monumentelor și realizarea de spații virtuale dedicate acestora este integrat în cadrul unei biblioteci virtuale interactive. Publicul vizitator online are posibilitatea să acceseze realități virtuale animate, dinamice, prin procedee grafice de modelare 2D sau 3D a unor obiecte, monumente, medii și personaje fictive (avataruri).
 3. Hărțile tematice digitale facilitează poziționarea principalelor obiective culturale pe hărți digitale, astfel încât utilizatorii pot planifica trasee culturale diverse, în funcție de propriile interese.
 4. Website-ul de prezentare a instituțiilor din cadrul patrimoniului cultural imobil din regiune, prezintă turiștilor interesați informații despre instituții sau monumente, inclusiv accesibilitatea și localizare acestora.

Câteva dintre beneficiile imediate ale adoptării unui astfel de instrument modern de promovare de către instituțiile și organizațiile (primării, ONG-uri, unități de cult, PFA sau societăți comerciale) care dețin în administrare un patrimoniu cultural sunt:

 • dezvoltarea sustenabilă și durabilă a culturii locale
 • păstrarea și transmiterea patrimoniului istoric al localităților
 • dezvoltarea turismului local cu efecte economice directe
 • dobândirea de abilități IT la nivelul funcționarilor din primării, dar și al locuitorilor din localitățile respective
 • încurajarea mobilității culturale în spaţiul virtual.

Dacă doriți să primiți mai multe detalii despre soluțiile SIVECO dedicate patrimoniului cultural imobil sau pentru a intra în legătură cu un consultant, vă rugăm să ne scrieți la adresa marketing@siveco.ro.

Arhiva Romania digitala

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

Companiile de apă şi canalizare au nevoie de “soluţii verzi”

Recent, SIVECO România a anunţat o nouă componenta în cadrul sistemului informatic integrat SIVECO Applications 2020 - aplicaţia dedicată Managementului Activității de Laborator. Despre beneficiile utilizării acestui soft de către companiile de apă și canalizare ne-a vorbit Ștefăniță Ghiță, director adjunct SIVECO Applications. [...]

INOVAGRIA - tehnologie pentru ferme, 100% românească, 100% integrată

În ultimii 10 ani, SIVECO şi-a consolidat poziţia de lider în furnizarea de soluții IT în agricultură. Expertiza solidă pe care echipa departamentului eAgriculture din cadrul SIVECO o deţine în acest domeniu de activitate, i-a permis să construiască o soluție IT dedicată managementului performant al fermelor, denumită în mod semnificativ, INOVAGRIA. [...]

Două proiecte româneşti eLearning prezentate în premieră la Londra

În perioada 25-28 ianuarie 2017 are loc la Londra târgul BETT, una dintre cele mai mari expoziții educaționale din lume, iar SIVECO România participă pentru a unsprezecea oară consecutiv. [...]

Wand.education™- prima platformă din România prin care profesorii pot crea lecții digitale interactive în mai puțin de 5 minute

La începutul lunii Decembrie 2016 SIVECO Belgia a lansat Wand.education™, o platformă de creare a lecțiilor interactive, care poate fi utilizată individual de către profesori și totodată implementată și la nivel de școală. [...]

Există viaţă (activă) după pensionare?

Potrivit Eurostat, 5 milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresiiCercetările arată că oamenii în vârstă, izolați din punct de vedere social, sunt predispuși la îmbolnăviri, dizabilități și chiar deces prematur. [...]

Instruire. Inducție. Impact. Motivare - pietrele de încercare ale oamenilor de HR

Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor este păstrarea celor mai buni angajaţi. Cum decidem care sunt aceştia? [...]

Populaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2050, peste 22% din populația globală va avea peste 60 de aniPopulaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?Acest fenomen este deja realitate în unele țări dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. [...]

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!