Companiile de apă şi canalizare au nevoie de “soluţii verzi”

SIVECO Romania | 14 Martie 2017

Recent, SIVECO România a anunţat o nouă componenta în cadrul sistemului informatic integrat SIVECO Applications 2020 - aplicaţia dedicată Managementului Activității de Laborator.

 

Despre beneficiile utilizării acestui soft de către companiile de apă și canalizare ne-a vorbit Ștefăniță Ghiță, director adjunct SIVECO Applications.

 

Companiile de apă şi canalizare au nevoie de “soluţii verzi”

 

De ce aţi realizat acest soft „cu dedicaţie”, destinat companiilor de apă şi canalizare?

Ștefăniță Ghiță: Pentru că tehnologia informaţiei este parte din viaţa oamenilor şi pentru că, în calitate de societate comercială, ne facem strategia de business potrivit cerinţelor pieţei.

Realităţile din piaţă sunt surpinzătoare pentru secolul 21: trăim într-o ţară în care, doar 64% din populaţie beneficiază de alimentare cu apă din rețeaua publică, respectiv mai puțin de jumătate dintre români (48%) au gospodăriile racordate la canalizare. Şi mai îngrijorător, aproape 70% din apa uzată colectată rămâne netratată sau este tratată insuficient.

În aceste condiţii, este de înţeles preocuparea pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a mediului.

Noi nu suntem doar producători de produse informatice. Suntem, şi noi şi familiile noaste, şi consumatori. Ştim cu toţii că apa destinată consumului uman trebuie să fie lipsită de orice microorganisme sau substanţe care prin număr sau concentraţie pot afecta sănătatea publică.

Adevărul este că, în ultimii ani preocuparea pentru calitate, mediu și sănătate a evoluat foarte mult şi la noi, ca peste tot în lume şi numeroase companii de apă și canalizare locale şi-au implementat un sistem de management integrat calitate-mediu-sănătate, pe model european.

Dezvoltarea soluțiilor ERP verticalizate, specifice fiecărui domeniu de activitate este şi o necesitate obiectivă de piaţă.

 

Şi există cerere în piaţă?

Ștefăniță Ghiță: Cererea există cu siguranţă. Furnizorii de apă și canalizare doresc nu doar să-şi optimizeze activitatea și să-şi micşoreze costurile, ci şi să facă faţă concurenţei, adică să presteze servicii mai bune pentru consumatori.

Practic, toate companiile de apă dețin Laboratoare de Analize care efectuează și gestionează teste atât pentru apa potabilă destinată consumului, cât și pentru apa uzată ce provine de la agenţii economici racordaţi la reţeaua de canalizare.

Ele au nevoie, ca orice entitate economică modernă de un management performant, bazat pe informaţii de cea mai bună calitate, disponibile în timp real. În cazul nostru, vorbim de companiile de apă și canalizare care trebuie să gestioneze și să monitorizeze în regim informatic toate activitățile de laborator.

Noi considerăm că sistemul informatic pentru Managementul Activităţilor de Laborator va avea un impact uriaş, pe termen lung, în procesul de asigurare a calităţii activităţilor de către companiile de apă și canalizare, cu certe efecte pozitive asupra mediului înconjurător.

Nevoia de protejare a mediului, grija faţă de sănătatea consumatorilor sunt obligatorii pentru companiile de apă şi canalizare. Exigenţele în acest domeniu vor creşte din ce în ce mai mult şi am constatat că managerii acestor organizaţii sunt în egală măsură preocupaţi de performanţele economice, de protecţia resurselor de mediu şi umane.

 

Unde intervine informatizarea în activitatea companiilor de apă şi canalizare?

Ștefăniță Ghiță: Practic, ea acoperă şi susţine informatic toate activităţile acestor companii.

Aplicaţia dezvoltată de noi vizează cu precădere funcţionarea laboratoarelor, de la  înregistrarea comenzilor și probelor pentru analiză, până la generarea buletinului de analiză, înregistrarea raportului de încercări şi generarea acestuia, consemnarea rezultatelor analizelor, înregistrarea reclamaţiilor legate de raportul de încercări şi întocmirea de rapoarte privind clasificarea cantităţilor de probe rămase după analize, atât la nivel de Secţie/Serviciu, cât şi centralizat, la nivel de companie.

În plus, cu ajutorul aplicației noastre, companiile de apă și canalizare pot monitoriza și gestiona eficient şi substanţele periculoase ce urmează a fi distruse, rămase după analize.

Având rapoarte detaliate, generate cu ajutorul sistemului informatic, conducerea unei companii poate decide cum să procedeze, cum să planifice ridicarea şi transportarea deşeurilor de către firme specializate, spre a fi neutralizate sau distruse, conform legislaţiei în vigoare.

 

Ce alte soluţii propuneţi operatorilor din domeniu?

Ștefăniță Ghiță:  Aplicaţia Managementul Activitățior de Laborator este integrată nativ cu SIVECO Applications 2020, cel mai cunoscut ERP românesc. Astfel, operatorii au la dispoziţie o soluţie completă, perfect adaptată cerințelor actuale ale pieței din ţara noastră.

Managementul Activităţilor de Laborator se integrează cu alte componente importante ale sistemului ERP SIVECO Applications 2020, respectiv cu Managementul Activelor, Managementul Stocurilor, Managementul Contractelor, Managementul Financiar-Contabil. Acest lucru asigură validarea şi interpretarea datelor economice şi tehnice, şi face posibilă generarea de rapoarte complexe indispensabile unui proces decizional corect.

 

Ce se întâmplă dacă un potențial cumpărător vrea doar componenta dedicată activității de laborator?

Ne trimite o solicitare și noi suntem pregătiți pentru orice variantă.

Aplicaţia dezvoltată de noi se poate integra cu orice alt ERP. Acest lucru înseamnă că, dacă o companie de apă are deja achiziționat un sistem informatic de gestiune, nu există niciun impediment să implementeze softul dedicat activității de laborator. Mai mult, aplicația poate funcționa și de sine stătător, având propriile nomenclatoare. 

Cum spuneam, avem o rezolvare comercială pentru orice situație și orice client.

 

E nevoie de instruire pentru utilizarea acestor aplicaţii?

Ștefăniță Ghiță: Aşa cum ştiţi, nivelul de instruire al utilizatorilor a crescut extrem de mult în ultimii ani. Utilizarea de programe informatice nu mai sperie pe nimeni. Pentru a preveni însă orice disconfort al utilizatorilor, în cadrul aplicaţiei noastre, ei sunt asistaţi, de-a lungul întregului proces al analizelor de laborator, de la înregistrarea probelor, până la generarea buletinului de analiză şi a raportului de încercări.

Este un produs prietenos ca mod de utilizare şi foarte sănătos pentru beneficiarii companiilor de apă şi canalizare. Este o soluţie viabilă, „verde”.

Arhiva Romania digitala

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

ECOSUNT, un soft curat și integrat

Recent, SIVECO România a lansat ECOSUNT, primul software românesc integrat, destinat companiilor din domeniul managementului deșeurilor.În ultimii ani, cantitatea de deșeuri crește în mod accelerat, direct proporţional cu creșterea nivelului de bunăstare, având un impact negativ din ce în ce mai pronunțat asupra mediului.Pentru orice companie care operează cu de [...]

INOVAGRIA - tehnologie pentru ferme, 100% românească, 100% integrată

În ultimii 10 ani, SIVECO şi-a consolidat poziţia de lider în furnizarea de soluții IT în agricultură. Expertiza solidă pe care echipa departamentului eAgriculture din cadrul SIVECO o deţine în acest domeniu de activitate, i-a permis să construiască o soluție IT dedicată managementului performant al fermelor, denumită în mod semnificativ, INOVAGRIA. [...]

Două proiecte româneşti eLearning prezentate în premieră la Londra

În perioada 25-28 ianuarie 2017 are loc la Londra târgul BETT, una dintre cele mai mari expoziții educaționale din lume, iar SIVECO România participă pentru a unsprezecea oară consecutiv. [...]

Wand.education™- prima platformă din România prin care profesorii pot crea lecții digitale interactive în mai puțin de 5 minute

La începutul lunii Decembrie 2016 SIVECO Belgia a lansat Wand.education™, o platformă de creare a lecțiilor interactive, care poate fi utilizată individual de către profesori și totodată implementată și la nivel de școală. [...]

Există viaţă (activă) după pensionare?

Potrivit Eurostat, 5 milioane de europeni cu vârste între 55 şi 74 ani sunt diagnosticaţi anual cu depresiiCercetările arată că oamenii în vârstă, izolați din punct de vedere social, sunt predispuși la îmbolnăviri, dizabilități și chiar deces prematur. [...]

Instruire. Inducție. Impact. Motivare - pietrele de încercare ale oamenilor de HR

Unul dintre cele mai importante obiective interne ale companiilor este păstrarea celor mai buni angajaţi. Cum decidem care sunt aceştia? [...]

Populaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2050, peste 22% din populația globală va avea peste 60 de aniPopulaţia planetei îmbătrâneşte într-un ritm accelerat. Ce soluţii viabile avem pentru menţinerea vieţii active a persoanelor vârstnice?Acest fenomen este deja realitate în unele țări dezvoltate precum Germania, Italia sau Suedia. [...]

Netul, principala sursă de informare pentru Examenele Naționale

Online-ul a fost și anul acesta principala sursă de informare pentru verificarea rezultatelor la Examenele Naționale. Toți ce interesați au accesat cu emoție Portalul Educațional SEI. Astfel, în luna iulie, http://portal.edu.ro a înregistrat un record de aproape 12 milioane de vizite și 187 de milioane de pagini afișate. [...]

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!