Vinopolis Wine Club

Balint Razvan | 7 Sep 2016

Istoria civilizației umane este legată indisolubil de cultivarea viței de vie și de producerea vinului. Odată cu tranziția de la stilul de viață nomad și de la statutul de vânători-culegători, la un stil de viață sedentar, la stabilirea primelor așezăminte umane și la practicarea agriculturii, în jurul anilor 10.000 - 8.000 î.e.n., începe și istoria vinului.

Arheologia nu ne poate (încă) spune cine și unde a cultivat pentru prima dată vița de vie, dar a descoperit dovezi ale producerii vinului în Georgia (cca. 6.000 î.e.n.), Iran (cca. 5.000 î.e.n.), Grecia (cca. 4.500 î.e.n.) și Armenia (cca. 4.100 î.e.n.), istoria vinului fiind cu siguranță mai veche.

Vinul este prezent și în toate culturile și religiile popoarelor din zonă. Grecii îi venerau pe Dionysos (zeul vegetației, al pomiculturii, al vinului, al extazului și fertilității), zeu preluat și de romani sub numele Bacchus. Ritualul consumării vinului exista și la evrei, încă din timpuri biblice (Noe adoarme beat în fața cortului, unde este găsit de fii. Iisus transformă apa în vin la nunta din Cana Galileii. Vinul este servit la Cina cea de Taină etc.). Singura religie care a interzis vinul fiind Islamul. Vinul era folosit ca medicament, antiseptic și ca aliment.

Pe teritoriul țării noastre vinul ajunge pe filieră grecească, după unele surse, dar nimic nu este sigur în această privință. Cert este că în Tracia cultivarea viței de vie era o practică răspândită pe scară largă. Atât de răspândită încât Burebista, făuritorul statului dac centralizat (82-44 î.e.n.), cere defrișarea viilor (atât pentru a curma consumarea vinului în exces, cât și pentru a elimina una dintre tentațiile care atrăgeau populațiile nomade de la răsărit).

Astăzi, în România sunt cultivate peste 200.000 de hectare de vie, ceea ce ne plasează pe locul 5 în Europa, ca suprafață cultivată și pe locul 6, ca volum al producției. În 2015 în România au fost produși 4,069 milioane de hectolitri de vin (cu 9% mai mult decât în 2014), ceea ce plasează România pe locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin.

În România există în prezent un număr important de producători și importatori de vin. Numărul lor este în creștere. Avem acces la vinuri produse în toate regiunile de pe glob. Avem acces la informație, cum nu am mai avut vreodată până acum. Poate la prea multă informație și nu este ușor să navigăm pe acest ocean de cunoaștere.

Din aceste considerente înființarea Vinopolis Wine Club este benefică și oportună. Am stat de vorbă cu Răzvan Balint, antreprenor cu state vechi în domeniul IT-ului și turismului cultural, unul dintre fondatorii acestui club, despre ce este și ce își dorește să devină Vinopolis Wine Club și vă împărtășim, în cele ce urmează, informațiile aflate.

Cităm din misiunea clubului:

"VINOPOLIS Wine Club își propune să contribuie la dezvoltarea culturii vinului pentru și prin membrii săi, prin ședințele despre vinurile lumii și cele autohtone, despre arta asocierilor gastronomic, culturale și ambientale ș.a.

Vinul nu este o simplă băutură, el îți crează o stare de spirit, în funcție de eveniment, de ceea ce mănânci, de muzica pe care o asculți. Fiecare din multitudinea de soiuri de struguri și de tipuri de vin are o personalitate distinctă care îl face compatibil cu o anume ocazie, mâncare, muzică sau operă literară.

Avem de ales între prospețimea vinului alb, versatilitatea rose-ului, sau complexitatea vinului roșu. Între vinurile liniștite, cele spumante, frizante și cele fortifiate. Între cele seci, demiseci și dulci...

Vino să descoperi tainele vinurilor și să înveți cum îți pot oferi ele cea mai plăcută experiență atunci când le întâlnești".

IT Trends: De când datează implicarea dvs. în promovarea vinului?

Răzvan Balint: Prin agenția mea de turism Cultural Romtour am avut contacte cu lumea vinului mai demult, iar din 2005 am creat niște programe de promovare a turismului oenologic. În fiecare an organizăm un wine trip, atât în România, cât și în Republica Moldova.

ITT: Cum va venit ideea înființării unui club al vinului?

R.B.: Am organizat destul de multe evenimente de IT care au avut inclusă și o degustare de vin, un seminar despre vin într-o podgorie etc. și am văzut că lumea IT-ului este destul de interesată de vin. Dar nu doar lumea IT-ului. Un fenomen similar se întâmplă în lumea medicilor dar și a altor categorii profesionale. Toate acestea m-au condus la ideea de a crea un club de vin, care să dea ocazia oamenilor, din diverse domenii, să se întâlnească, să se cunoască și să interacționeze.

ITT: Cum va funcționa clubul?

R.B.: Nu poți forța oamenii să vină regulat la întâlniri. Nu este un club Rotary sau Lion, este o formă de organizare mult mai lejeră.
Ne propunem să avem cel puțin o întâlnire lunară, în cadrul căreia principalul subiect să fie vinul (dar în viitor vom putea discuta și despre coniac, whiskey, bere etc.). La o astfel de întâlnire vor participa nu mai mult de 25-30 de persoane. Întâlnirea nu va avea aspectul unei petreceri, ci va avea o tematică, un fir călăuzitor.

În acest scop am încheiat un parteneriat cu cel mai cunoscut și profesionist somelier din România, Sergiu Nedelea (cu o experiență profesională de peste 20 de ani, certificat A.D.A.R. O.E.V.E. și W.S.E.T.), cu care am creat o programă de cursuri, în cadrul cărora lumea va învăța, la început bazele vinului, iar după aceea vom avea o degustare cu tematică.
Fiecare partcipant va primi o broșură de 12-16 pagini cu descrierea acelor vinuri, cu o parte teoretică și vor primi o mică prezentare cu cursul ținut. Astfel într-un an, doi, fiecare participant va avea o altă viziune asupra vinului.

ITT: Ce altceva vă propuneți să oferiți în cadrul clubului?

R.B.: Datorită firmei de turism cultural, am multe contacte cu tradiția românească, cunosc meșteri populari, din diverse zone ale României, și diverși producători, mai ales de bucătărie tradițională românească evoluată (diverse sosuri: gutuie cu piper roșu, rubarbă, etc.; brânză cu trufe, zacuscă cu trufe, dulcețuri, palincă etc.). Vom promova acești mici producători și produsele lor, foarte, foarte bune și românești.

Pe de altă parte am încheiat și vom încheia tot mai multe parteneriate cu producători și importatori de vinuri. Aceste parteneriate vor asigura un preț mai bun, față de cel de pe piață,

pentru vinurile produse sau importate.
Vom dezvolta chiar și o siglă de genul: vin/ produs promovat de Vinopolis.
Nu ne interesează politica vinurilor în România. Ne dorim doar ca 
membrii clubului să fie informați despre vin și, după cum am spus, nu numai despre vin.
ITT: Ce obiective vă propuneți pentru viitor?
R.B.: Mi-aș dori ca în 2-3 ani Clubul să se transforme într-o Asociație cu 
100-150 membri cotizanți și să fie un privilegiu să fii membru al acestei asociații. 
Îmi doresc ca lumea să aspire să fie membru sau partener al acestei asociații.
Mai multe informații despre Vinopolis Wine Club sunt disponibile aici.

Condiții înscriere Vinopolis Wine Club:

- 18 ani împliniți;

- transmiterea datelor de contact (nume, prenume, data nașterii) pe adresa ileana.tudor@vinopoliswineclub.ro;

- achitarea cotizației lunare de 50 de lei, plătibilă trimestrial, semestrial sau anual;

- participare la întâlnirile lunare ale clubului;

Membrii Vinopolis Wine Club beneficiază de:

- oferte speciale pentru vinuri și produse gourmet;

- discount în restaurantele partenere, pe baza cardului de membru Vinopolis Wine Club;
- invitații la întâlnirile lunare ale clubului;

- consiliere în alegerea vinurilor pentru diverse evenimente;

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!