Soluții SAP pentru provocările momentului

Rusu Bogdan | 2 May 2017

Interviu cu Bogdan Rusu, SAP Business Solution Advisor, despre soluțiile SAP și proiectele companiei în România.

IT Trends: Big Data și Analytics nu sunt o modă, nu mai sunt doar "nice to have", ci reprezintă elemente cheie în transformarea digitală și păstrarea și creșterea competitivității. Vă rugăm să prezentați succint oferta SAP pentru Big Data.

Bogdan Rusu: BigData reprezintă informația de zi cu zi, zetabytes de date care circulă prin computerele noastre, echipamente mobile, smartphone-uri, și senzori. Având la dispoziție instrumentele necesare lucrului cu BigData, organizațiile pot stoca, gestiona și analiza aceste date – și mai mult, pot utiliza valoarea rezultată din acestea într-un mod inimaginabil în trecut. Tehnologiile BigData cum ar fi managementul datelor in-memory SAP HANA, SAP BusinessObjects Analytics, inteligența artificială, data mining și deep learning pot ajuta clienții noștri să transforme modul de luare a deciziilor și a modelului de business.

IT Trends: Ce presupune "in-memory", tehnologie lansată de SAP și clamată azi de tot mai mulți competitori?

Bogdan Rusu: În cloud sau on-premise, SAP HANA reprezintă platforma in-memory pentru procesarea datelor, care oferă cadrul de lucru pentru accelerarea proceselor de business, funcționalități avansate de tip business intelligence (BI) și, totodată, simplificarea landscape-ului IT. Prin faptul că furnizează fundația pentru toate cerințele necesare procesării datelor, SAP HANA elimină provocările generate de mentenanța unor sisteme de date de tip legacy/tradiționale sau depozite de date, prin utilizarea unei platforme unice, complete, așadar clienții noștri sunt pregătiți pentru rularea activităților în noua economie digitală.

Câteva dintre capabilitățile cheie: SAP HANA transformă managementul bazelor de date. Sunt procesate tranzacții și analytics in–memory într-o singură copie a datelor pentru a oferi vizualizare live a datelor (în timp real). Managementul datelor înseamnă calitatea datelor oriunde s-ar afla acestea, utilizând virtualizarea datelor, integrare și replicare, având în vedere cele mai bune performanțe. Utilizând funcționalități avansate pentru procesarea datelor de business, text, spațiale, graf, și a seriilor de date într-un singur sistem, SAP HANA transformă modul de realizare a analizelor BI utilizând totodată funcționalități puternice de tip machine learning și data mining pentru a avea acces la analize avansate, nemaiîntâlnite în trecut. SAP HANA transformă serviciile la nivel de aplicație: definirea rapidă de prototipuri, validare, generare și rularea de aplicații moderne și inteligente, utilizând intrumente flexibile de dezvoltare și instalare – în cloud sau on premise.

Printre beneficiile cheie, aș enumera:

 • Reducerea complexității prin simplificare IT cu ajutorul unei platforme unice pentru rularea business-ului în timp real, reducând astfel redundanța datelor, minimizând hardware-ul necesar și efortul de operare IT

 • Modernizarea data centerului prin modul flexibil de rulare SAP HANA – cloud public sau cloud privat, tailored data center și peste 1000 de configurații de la peste 13 furnizori de hardware.

 • Rezultate reale, mediu inovativ și reducerea costurilor pentru managementul datelor

În ceea ce privește competiția, aș aminti S/4HANA, noua suită de business, dezvoltată pe platforma in-memory SAP HANA, cu scopul de a înlătura toate limitările tehnologice din trecut și pentru a beneficia de capabilitățile de analiză în timp real. În România sunt deja în derulare o serie de implementari S/4HANA, ceea ce vor permite clienților noștri, în noua economie digitală, să dispună de maxim de flexibilitate și de capacitatea de se adapta schimbărilor și provocărilor din piață.

IT Trends: Ce este SAP Vora?

Bogdan Rusu: Pentru companiile și afacerile digitale care au în vedere decizii de business care să cuprindă informație contextuală din noi surse de date, SAP Vora este un engine in–memory de interogare care rulează pe framework-ul Apache Spark pentru a oferi analize îmbunătățite pe datele stocate în Hadoop. Acest lucru înseamnă că puteți combina datele enterprise cu BigData într-un mod simplu și rapid, simplificând astfel utilizarea BigData, și, în același timp, utilizarea informației contextuale de oriunde ar fi. În acest mod se pot lua decizii mai bune, mai rapide, mai informate.

IT Trends: Ce soluții de BI, analiză predictivă și managementul performanței companiilor (enterprise performance management) oferiți?

Bogdan Rusu: Portofoliul de soluții SAP BusinessObjects oferă o suită completă de funcționalități de tip Analytics și Performance Management atât on-premise, cât și în cloud. Aș exemplifica aici SAP Lumira sau SAP Design Studio, instrumente puternice pentru vizualizarea și analiza datelor, dashboards și raportare. Ședințele de board pot fi însoțite de un mod de vizualizare extins, îmbogățit, modern, cu ajutorul SAP Digital Boardroom, generația următoare de instrumente BI și reporting pentru management. SAP Business Planning and Consolidation, powered by SAP HANA, reprezintă o soluție de tip Performance Management utilă în orice industrie, de exemplu Utilități sau Sector Public. Ea oferă un mediu unificat pentru planificare și consolidare, bugetare, forecast, consolidare legală și de management, accesul la date și rapoarte atât în mediu web, cât și direct din interfețe Excel sau dispozitive mobile. SAP BPC asigură astfel clientului un cadru de lucru în care să investească mai mult timp în creșterea businessului și mai puțin timp pentru închideri, spre exemplu. Totodată, se asigură ajustarea facilă a planurilor și a forecastului, dar și conformitate cu standardele de raportare.

IT Trends: Ce este și ce ne puteți spune despre SAP Clea?

Bogdan Rusu: Mai mult de 70% din tranzacțiile de business la nivel mondial sunt rulate prin intermediul sistemelor SAP. Scopul nostru este de a oferi tehnologii de tip machine learning în toate soluțiile software, pentru a oferi mai multă inteligență proceselor de afaceri. SAP Clea este un software de machine learning integrat în platforma cloud și în aplicațiile SAP. Automatizarea plăților în zona financiară, recrutarea utilizând SAP Resume Matching pentru găsirea celor mai relevante profile sau anticiparea nevoilor clienților clienților noștri reprezintă deja un prim set de aplicații și tehnologii utilizate de clientii noștri. SAP Clea permite astfel organizațiilor a fi orientate pe utilizarea intensă, flexibilă a algoritmilor pentru identificarea de noi oportunități, prognoze mult mai precise, și automatizarea activităților permițând astfel angajaților să se focuseze pe activități cu valoare adaugată mare.

IT Trends: Ce soluții RPA (robotic process automation) oferiți?

Bogdan Rusu: RPA (robotic process automation) se referă la automatizare: automatizarea activităților complexe, repetitive, de volum, cum ar fi de exemplu plățile, dar și procese human-centric precum onboardingul angajaților sau sisteme de răspuns pentru clienți.

Să luăm spre exemplu automatizarea plăților. În primul rând, facturile care vin pe mai multe canale, în diverse formate (facturi fizice pe hartie, email sau pdf) prezintă un grad mai mare sau mai mic de colectare/capturare a acestora. Automatizarea acestui nivel permite organizațiilor să crească volumul de facturi primite. În al doilea rând, vorbim de reducerea numărului de potențiale erori prin aplicarea de tehnici avansate de automatizare. Dar cel mai important lucru este, într-adevăr, automatizarea fluxului: colectarea și procesarea facturilor, escaladări (de exemplu, în cazul unor excepții, escaladări la persoana potrivită pentru soluționare) și, în final, rutarea informației către decidentul final pentru aprobarea plăților și plata efectivă.

În SAP S/4HANA, soluția Digital Core pentru noua economie digitală, veți găsi automatizare pe toate palierele, cum ar fi armonizarea experienței utilizatorului final, achiziții, managementul comenzilor sau producție. Așa cum am spus mai devreme, tehnologiile SAP Clea permit rularea inteligentă a afacerii, prin automatizarea activităților (Smart Closing versus planificarea și execuția închiderilor, automatizarea serviciilor pentru clienți - Intelligent Ticketing, Intelligent SelfServices , Extragerea automată a datelor [automatizarea facturilor de exemplu]), precum și implementarea de noi instrumente digitale: Image–Based Commerce cu SAP Ariba, Intelligent Fraud Detection sau Predictive Forecasting. Un alt exemplu, oferim în cloud un serviciu SAP Clea for Cash App, care se integrează cu S/4HANA pentru automatizarea acestui tip de activități.

IT Trends: Big Data nu aduce doar avantaje, ci și provocări legate de anonimizare, pseudonimizare, respectarea intimității. Cum rezolvă SAP aceste provocări? Cum puteți veni în sprijinul companiilor pentru conformarea cu GDPR (Regulament General privind Protecția Datelor)?

Bogdan Rusu: Cu siguranță, securitatea rămâne o prioritate în contextul conectivității avansate din prezent, iar aici punem accent pe toate cele 3 componente de bază – prevenție, detecție și reacție, asigurând cele mai ridicate standarde în toate produsele din portofoliu. SAP are avantajul unic de a utiliza cele mai bune soluții atunci când sunt folosite împreună, oferind astfel o platformă completă pentru a ajuta organizațiile în a demonstra conformitatea cu GDPBogdan Rusu: atât pentru sistemele SAP, cât și pentru sistemele non-SAP. Breșele de securitate pot fi gestionate prin prevenirea pierderilor de date și managementul accesului și a identității cu funcționalități precum SAP Enterprise Threat Detection, SAP Acces Control, SAP Dynamic Authorization Management, sau/și SAP Process Control. Data Masking direct în aplicație utilizând UI Masking și SAP Dynamic Authorization Management, Managementul și protecția datelor, ștergerea, retenția sau blocarea accesului la date sunt susținute de funcționalități precum Information Lifecycle Management și SAP Process Control.

IT Trends: Ce tipuri de soluții Big Data ați implementat deja în România?

Bogdan Rusu: În România tot mai multe companii apelează la soluții digitale SAP si BigData. Cele mai multe soluții SAP implementate la nivel național sunt solutiile bazate pe platforma SAP HANA și respectiv SAP SuccesFactors – o suită de aplicații de gestionare a angajaților, a proceselor și al conformității la nivelul resurselor umane, pe diverse domenii de activitate. Ce trebuie reținut este faptul că digitalizarea organizației nu este accesibilă doar multinaționalelor, ci și companiilor mici și medii, SAP oferind soluții adaptate la nevoile acestora.

IT Trends: Care sunt verticalele industriale, din România, mai receptive și care îmbrățișează deja astfel de soluții?

Bogdan Rusu: Avantajul soluțiilor SAP este că ele pot fi adaptate oricărei industrii, indiferent de mărimea organizației. În România, cele mai multe soluții SAP au fost achiziționate de companii ce activează în utilitati, producție și comerț.

IT Trends: Ce răspuns aveți din partea administrației? Există preocupări, de exemplu, în zona de Smart Cities? Lucrați deja la un proiect pilot de acest gen?

Bogdan Rusu: Aș da 2 exemple din afara țării: în Montreal spre exemplu, s-a implementat un sistem pentru cetățenii care utilizează transportul public - SAP Precision Retailing, ce permite utilizarea de aplicații realtime, cu geolocație pentru dirijarea traficului și alte funcționalități smart care aduc beneficii pentru cei aflați în mișcare, dar și economiei locale. Un alt exemplu, la Rio, există un centru unic de operațiuni, unde, pe baza informațiilor colectate de la sute de camere video, senzori și alte echipamente, prin faptul că cetățenii și administrația integrează toate formele inteligente pentru a gestiona cât mai bine acest oraș, putem vorbi de oraș intelligent/smart city.

Ca parte a angajamentului nostru pe termen lung, am anunțat recent investiții de 2 miliarde de euro, în următorii 5 ani, în susținerea adoptării tehnologiilor din sfera Internet of Things de către companii și instituțiile publice. De asemenea, am reunit portofoliul de soluții și servicii dedicate IoT sub umbrela SAP Leonardo și am lansat un program dedicat companiilor care doresc să implementeze proiecte pilot în acest domeniu, prin care oferă un cost fix pentru primul an de utilizare a soluțiilor de acest tip.

IT Trends: Ce ne puteți spune despre centrul de consultanţă pentru tehnologii Cloud și HANA deschis în România? Câți angajați are? Ce servicii oferă? Se face și dezvoltare de tehnologii SAP în România?

Bogdan Rusu: Anul acesta se împlinesc 6 ani de când am demarat proiectul de investiţii ce a vizat deschiderea celui mai important centru de consultanţă pentru tehnologiile Cloud și HANA din Europa. Investiția a avut la bază calitatea resursei umane locale, dar mai ales dorința noastră de dezvoltare în România.

În prezent, vorbim despre o echipă de aproape 500 de specialiști, având ca principale activități consultanța pentru implementări de soluții avansate, în special pe platforma HANA, precum și dezvoltarea de produse.

În această zonă, de dezvoltare, avem o echipă de data scientists extrem de talentați, cu cunoștințe ample de matematică avansată, care pot exploata la maximum puterea de calcul din platforma HANA, pentru a face previziuni de business cu o acuratețe ridicată. Această capacitate de previziune ajută clienții în luare unor decizii mai rapid și pe baza tuturor informațiilor relevante.

Centrul deservește clienți atât din România, cât și din întreaga lume.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!