Parteneriate strategice România Israel

Coșar Călin | 27 Oct 2014

Domnul Călin Coșar, Președintele Camerei de Comerț și Industrie România Israel a avut amabilitatea să ne vorbească despre proiectele și oportunitățile de parteneriat România Israel.

Rep.: Să începem cu o scurtă încursiune în istoria Camerei de Comerț și Industrie România Israel. Când a luat ființă?

Călin Coșar: Camera de Comerț și Industrie România Israel (CCIRI) este prima cameră de comerț bilaterală din România. Ea a fost înființată imediat după Revoluție, anul viitor în octombrie vom sărbători 25 de ani de la înființare. În toată această perioadă CCIRI a fost foarte activă, intermediind foarte multe afaceri între România și Israel.

Rep.: De 5 luni sunteți Președintele CCIRI. Ce vă propuneți în actualul mandat?

C.C.: Principala misiune a CCIRI este de a crește schimburile bilaterale între România și Israel, fie că vorbim despre exporturi, fie de importuri. Conform datelor pe care le avem de la Ministerul Economiei din România schimburile bilaterale sunt în acest moment la nivelul de 2,4 miliarde USD pe an, din care 400 de milioane USD reprezintă cifra de afaceri făcută prin firme, iar 2 miliarde USD reprezintă investiții private ale cetățenilor în diferite afaceri. Există și mulți cetățeni israelieni care au cetățenie română și care în plus față de aceste cifre derulează afaceri pe firme românești. Obiectivele principale pentru următorii 5 ani sunt să ajutăm la cresterea acestor schimburi bilaterale, să atragem cât mai mulţi membri în CCIRI și să încercăm să aducem o valoare adăugată, în primul rând pentru membrii noștri.

Rep.: Ce condiții trebuie să îndeplinească o companie pentru a deveni membră CCIRI?

C.C.: Toate camerele de comerț din Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale pun aceleași condiții. În cazul nostru trebuie să completeze un formular prin care să comunice dorința de a deveni membru al CCIRI, să achite o taxă de înscriere, care este egală cu taxa anuală de membru, taxă care este diferențiată în funcție de mărimea companiei. Pentru IMM-uri taxa este de 300 Euro pe an, pentru companii mari de 500 Euro pe an, iar pentru multinaționale și bănci este de 1.000 Eura pe an. O a treia condiție, pe care am impus-o eu în acest mandat, este ca firma să fie cu toate taxele către stat achitate la zi.

Rep.: Vizați cu precădere companii din anumite verticale industriale?

C.C.: Nu. Avem membri ai CCIRI firme din domeniul agricol, din domeniul alimentar, din domeniul non-alimentar, din IT și înalte tehnologii etc. Avem membri din aproape toate verticalele. Dintre membri aș putea aminti Cris-Tim (procesarea cărnii), Radox (producție calorifere), Alvarion (comunicații), mai mulți brokeri de asigurări, bănci (Leumi, Carpatica), Eurolines (turism). Colaborăm foarte bine cu Raiffeisen Bank si BRD Societe Generale. Încercăm să menținem cât mai echilibrată balanța în privința sectoarelor din care provin membrii noștri.

Rep.: Ce fel de servicii oferă CCIRI membrilor săi?

C.C.: În primul rând oferim evenimente de networking, la care aducem aceste comunități de afaceri împreună, în dorinţa de a defini un cadru deschis pentru comunicare şi noi oportunităţi. Periodic organizăm și expoziții, ori în Israel, ori în România, ori în alte țări.

De exemplu, în perioada următoare vom participa la expoziția Homeland Security din Tel Aviv, unde vom merge cu membri ai CCIRI şi cu clienți ai acestora; cu această ocazie vom participa la întâlniri B2B şi vom fi prezenţi la Conferinţa organizată de Ministerul Economiei din Israel și de Institutul de Export din Israel. Mai multe informaţii despre această expoziţie găsiţi accesând linkul: http://www.israelhls2014.com/

Am organizat mai multe evenimente IT&C în România, cum ar fi “Romania-Israel Business Cooperation Forum – Homeland Security, Safe City & Infrastructure” având drept parteneri una dintre cele mai mari companii în domeniu şi anume GGG (Globus Gate Group), Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ambasada Israelului.

De asemenea, suntem deschişi şi către evenimente care au loc în alte țări, nu numai în România şi Israel, un exemplu recent ar fi MEDICA 2014 din Dusseldorf, Germania unde peste 40 de companii israeliene îşi vor expune soluţiile sub pavilion naţional. La  acest eveniment va participa o  delegaţie formată din medici români, distribuitori de echipamente medicale. Aceştia vor întâlni manageri de top ai celor mai renumite firme de echipamente medicale din Israel. Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita pagina http://www.israelmedicalinnovation.com

Mai organizăm training-uri, în special pe zona de business, de genul comunicare non-verbală, tehnici de prezentare etc.

Organizăm și întâlniri între comunitatea noastră de business și autorități ale statului, de la Ministerul Fondurilor Europene, Banca Națională, Inspecția Muncii etc.

Avem și un program de fidelizare. Membrii CCIRI primesc un card de membru nominal, care poate fi folosit și ca legitimație. În baza Cardului, membrii beneficiază de discount-uri semnificative în locaţii atent selecţionate, locaţii afişate pe site-ul Camerei de Comerţ şi Industrie România Israel. Acest card se înoiește anual și până în prezent avem peste 300 de carduri emise. Locaţiile în care poate fi folosit acest card au afișat un simbol de afiliere.

Rep.: Ce alte activități de marketing mai faceți?

C.C.: Dacă la început făceam publicitate doar CCIRI, acum promovăm și membrii CCIRI și practic le creştem vizibilitatea în segmentele de business pe care le accesăm. Evident este vorba despre membrii CCIRI care își doresc acest lucru.

Mai avem și diferite campanii CSR (de responsabilitate socială), site-ul CCIRIcare este actualizat zilnic, conturi pe rețelele sociale, facem direct mailing lunar, în general activități clasice.

Rep.: Israel este cunoscută ca o țară de înaltă tehnologie, în care toate marile companii de tehnologie din lume au reprezentanțe sau chiar centre de cercetare-dezvoltare. Ce colaborări există în acest domeniu între Israel și România și ce preconizați pentru perioada următoare?

C.C.: Cele mai multe activități le avem în zona tehnologiei.

Este cunoscut faptul ca rolul de leader în dezvoltarea soluţiilor de securiatate IT, cloud computing, business intelligence, aplicaţii internet, soluţii electronice guvernamentale dar şi de realitate virtuală este deţinut de companiile israeliene.

Peste 100 de firme israeliene dezvoltatoare de software activează în domeniul cloud-computing – furnizare online de servicii business şi consumer - considerat revoluţia din piaţa IT.

Alte domenii importante de interes din punct de vedere al elementului de noutate sunt business intelligence, next generation information – centric security solutions, network security, IT management.

În aceste domenii şi nu numai, sunt în dezvoltare grupuri de noi companii israeliene, care oferă o largă varietate, cantitate şi calitate de elemente inovatoare.

Recent am avut și rezultate cu compania Alvarion, care a devenit membru al CCIRI și care a listat România ca țară strategică pentru Alvarion. Ei făceau deja R&D în România și în India. În România aveau 5 angajați, iar după discuțiile pe care le-am avut cu CEO-ul Alvarion, Levy Giora, au început să mute o parte din R&D-ul lor aici, au cumpărat o firmă din Craiova, au relocat angajații de acolo în București și până la sfârșitul anului se așteaptă să ajungă la 25 de angajați în R&D în București. Împreună cu ei și cu alte firme de tehnologie încercăm să facem centre de excelență care să colaboreze și cu firme din Israel. Avem și discuții la nivel universitar în acest sens.

Rep.: Un domeniu în care Israelul se află în top este cel al securității cibernetice. Există colaborări și în acest domeniu?

C.C.: Avem preocupări speciale pentru cybersecurity și homeland security.

Israelul este într-adevăr bine-cunoscut pentru poziţia solidă în industria Hi-Tech şi Security, fapt confirmat de soluţiile revoluţionare, inclusiv unele din cele mai întâlnite soluţii software. Mesageria instant, voice over IP, voicemail, public key cryptography, Internet firewall şi cellular billing sunt tehnologii inventate şi dezvoltate de companii israeliene. Acestea sunt folosite în toată lumea, în domenii variate: telecomunicaţii, finanţe, retail, sănătate, proiecte guvernamentale, etc.

Am amintit deja participarea la expoziţia Homeland Security din Israel. Vom vizita și un centru de cercetare în domeniul cybersecurity, în care vom asista la demonstrații practice.

Rep.: Ce alte organizații vă sprijină și vă susțin?

C.C.: Mulțumim în mod special Ambasadei Israelului și excelenței sale domnul ambasador Dan Ben-Eliezer, care este în permanenţă alături de noi și ale cărui sfaturi sunt extrem de prețioase. Domnia sa este diplomat de carieră și are o experiență îndelungată în diplomație. Beneficiem şi ne bucuram şi de sprijinul domnului atașat comercial, Matan Safran, numit recent în această funcţie, în care găsim un sprijin real.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!