MCT Summit 2014 pentru prima dată în România

Dobrea Gheorghe | 28 Jul 2014

Gheorghe Dobrea, Președinte IAMCP România, fondator și instructor Intelprof Training, ne-a vorbit despre MCT Summit 2014, despre comunitățile specialiștilor IT și despre planurile de viitor.

Reporter: Recent a avut loc în România MCT Summit 2014, manifestare ajunsă la cea de-a cincea ediție în regiune. Ce este MCT Summit?

Gheorghe Dobrea: MCT Summit este întâlnirea anuală a trainerilor Microsoft (Microsoft Certified Trainers), fiind organizată în zona EMEA. De doi ani se organizează și în SUA, după modelul european. Este un eveniment de comunitate,  organizat de asociația trainerilor - IAMCT (International Association of Microsoft Certified Trainers), care numără peste 1500 membri în toată lumea. După edițiile precedente desfășurate la York, Stockholm, Varșovia, Helsinki, am avut în acest an inițiativa găzduirii evenimentului în București și ne-am bucurat că la această ediție au participat cei mai cunoscuți traineri Microsoft din 16 țări.

Rep.:Ce își propune un astfel de IMG_8560Summit?

G.D.: Summit-ul are în principal două scopuri. Primul ar fi legat de partea de networking, oamenii practic învață unii de la alții, deoarece, într-un astfel de eveniment întâlnim și oameni cu multă experiență și traineri noi. Pe de altă parte, e vorba de conținutul tehnic pe care îl distribuim cu această ocazie, pentru că este un eveniment organizat de traineri pentru traineri. Participanții la conferință pot propune anumite tematici, cele mai bune dintre acestea fiind alese pentru a fi susținute în cadrul sesiunii.

Rep.: Conținutul tehnic nu este propus de Microsoft?

G.D.: Evenimentul a avut de fapt două track-uri, cel tehnic și cel legat de metodologii (Best Practices Methodology), ponderea de 40% dintre sesiuni fiind axată pe metodologii: noi metodologii de learning, noi metodologii de instruire, presentation skills, acestea fiind indispensabile formării unui bun trainer.

Sesiunile s-au bucurat de un real succes pentru că cei peste 20 de traineri participanți care au susținut IMG_7541sesiuni în cadrul MCT Summit au fost foarte emoționați, fiindcă a susține o sesiune în fața cursanților este un lucru obișnuit pentru ei, deoarece fac acest lucru în fiecare zi de mai mulți ani, dar a susține o sesiune în fața altor traineri, care te judecă printr-o altă prismă a exigenței, e ceva mult mai provocator și totodată mult mai dificil în același timp.

Rep.: Câte centre de training autorizate Microsoft sunt în România în prezent?

G.D.: În România sunt în prezent în jur de 6-7 centre de instruire autorizate Microsoft, numărul lor variind în fiecare an, deoarece acestea trec anual printr-un proces de recertificare.

Rep.: Xeduco/Intelprof Training a fost ales să organizeze această ediție din România...

G.D.: De fapt inițiativa ne-a aparținut. În fiecare an preia cineva această inițiativă, e vorba de multă muncă pe care o faci pentru comunitate, fără a aștepta o răsplată în schimb. Totul se face pe bază de voluntariat și în fiecare an cineva se angajează să ducă această muncă până la capăt.

Rep.: Dumneavoastră aveți o bogată experiență în training. Din câte știu, ați pornit în 1993 din Brașov. Ne puteți face o scurtă incursiune în istoria firmei, în evoluția ei?

G.D.: Ca trainer lucrez în trainingul de IT de foarte mulți ani. În 1982, imediat după ce am terminat Facultatea, am lucrat la Universitatea din Brașov, IMG_7350predând cursul de ingineria sistemelor, proiectare asistată de calculator, după care, în 1993, a luat ființă Intelprof și de atunci profilul nostru a fost de a livra training cu certificare, fiind unul din primele centre de training Microsoft în Europa de Est. Ne-am propus, încă de la început, să facem un trainig care să fie potrivit unor cerințe, standarde și proceduri internaționale, în așa fel încât să servească certificării internaționale al persoanelor care urmează cursurile noastre. Din 1996 livrăm training pentru Microsoft, însă înainte am făcut training pentru Novell, pregătind administratorii de rețea Novell CNA (Certified Netware Administrator), apoi am început cu certificările Microsoft, după care am continuat în anii 2000 cu PMI (Project Management Institute), facem trainig certificat pentru managerii de proiect, ITIL, securitatea avansată, facem cursurile pentru Ethical Hacking, Forensic Investigator, etc.

Rep.: Deci nu faceți cursuri doar pentru Microsoft?

G.D.: Nu, nu facem cursuri doar pentru Microsoft, deși reprezintă cea mai mare pondere în continuare, cursurile atât pentru IT Pro cât și pentru developeri pentru partea de Microsoft, dar avem și alte profile conexe, în așa fel încât să oferim un portofoliu cât mai variat clienților noștrii. Desfășurăm cursuri atât în țară cât și în străinătate, cee ce mi se pare mai interesant este că suntem destul de implicați în contextul global al trainingului, livrându-le în mai multe țări din Europa și Asia, participăm la evenimentele internaționale, suntem conectați la această comunitate internațională a serviciilor de IT.

Rep.: Câți traineri aveți și câți cursanți au fost de-a lungul timpului?

G.D.: Numărul trainerilor nu este foarte mare deoarece atunci când vrei să faci lucruri de calitate trebuie să decizi dacă vrei să mergi mult pe IMG_8415partea de volum sau calitate. Soția mea (Angela Dobrea, n.red.) și cu mine suntem principalii traineri, dar avem și alți colaboratori, atât din România cât și din străinătate. Întotdeauna când oferim un training pentru un anumit domeniu, căutăm cel mai bun trainer care poate să ofere un curs pe profilul respectiv.

Cât privește numărul cursanților, nu am făcut o statistică, însă sunt foarte mulți, de ordinul zecilor de mii... Relevant este faptul că cei care au venit la cursurile noastre, vin în continuare și sunt oameni care revin și după 10-15 ani și ne spun: „OK, îți mai aduci aminte, am fost la un curs de Windows Server 2000 pe vremea când erați în Brașov (sau ceva de genul acesta)... și acum vreau să mă certific pentru noile tehnologii.” Acesta este un lucru foarte important pentru noi, să continuăm legăturile cu cei care vin la cursuri.

Rep.: Cursurile se mută din ce în ce mai mult în online. Sunt multe universități, în special cele americane, care au început să pună din ce în ce mai multe cursuri online. Cum a evoluat metodologia? Cât se poate desfășura offline și cât online, sau mai bine spus cât față în față și cât la distanță?

G.D.: Deși trainingul la distanță pare să câștige teren, noi pledăm, așa cum este firesc, pentru un training mixt, bazându-ne pe experiența pe care o avem și pe criteriile de măsurare ale eficienței. IMG_8440Ideea este că pentru o anumită tehnologie poți să înveți bazele folosind uneltele online, cursurile disponibile online, folosind chiar mentoring online, pentru că în zilele noastre, pentru anumite părți ale instruirii nu trebuie să fie cursantul în clasă, ai posibilitatea de a interacționa cu el în multe alte moduri, chiar dacă el se află la distanță, însă constatăm din experiență că există o componentă care nu prea poate fi înlocuită și anume, dialogul acesta direct, face to face, pe care îl ai adesea cu cursanții. Cursanții vin totuși și preferă să vină în mediul acesta de classroom, să participe fizic, datorită valențelor pe care ți le aduce interacțiunea aceasta umană și care, practic, nu prea poate fi înlocuită. Oamenii vin să împărtășească experiențe. Partea aceasta de interacțiune directă este cel mai valoros lucru pe care îl pot deprinde de la un curs. Noi încercăm să combinăm învățatul pe care îl poate face fiecare folosind resurse online, cursuri online sau mentoring online cu furnizarea aceasta directă care finisează și aduce noi valențe însușirii cunoștințelor.

Rep.: Anul trecut ați devenit membru al IAMCP (International Association of Microsoft Channel Partners). Ce presupune acest lucru?

G.D.: De fapt anul trecut am înființat în România, pentru că nu am avut înainte așa ceva, un chapter local al asociației acesteia internaționale IAMCP, încercând să aducem vocea partenerilor Microsoft, s-o facem mai puternică, în ecosistemul acesta al serviciilor în lumea IT. Deci pe de o parte știm că prin constituirea acestei asociații vocea partenerilor Microsoft se face mai bine cunoscută chiar către Microsoft, iar pe de altă parte este mai bine integrată în ecosistemul furnizirilor de servicii în IT. Încercăm să inițiem cooperări, evenimente, să inițiem poate chiar proiecte împreună. N-am reușit încă să facem proiecte comune dar cred că momentul nu este însă foarte departe, deoarece încercăm să combinăm în această asociație parteneri IMG_8467Microsoft care au valențe multiple, competențe diferite, unii pe partea de dezvoltare de aplicații, pe partea de dezvoltare de infrastructură, alții pe partea de learning sau pe partea de suport și în felul acesta să putem să oferim servicii care sunt mai complexe, lucru care ar trebui să fie foarte benefic pentru proiecte și de asemeni, încercăm să aducem vocea acestor furnizori de servicii de IT chiar în Europa. Nu întâmplător, mai multe dintre întâlnirile pe care le-am avut la nivelul asociației IAMCP se desfășoară la Bruxelles, unde avem ocazia să discutăm cu factori responsabili de la nivelul Parlamentului European, a Comisiei Europene. Sunt subiecte foarte importante, cum ar fi, de exemplu, adoptarea unei legislații legate de data protection și cloud, lucru care este pe agenda UE (Uniunea Europeană). Partenerii Microsoft reprezintă furnizorii de servicii care livrează servicii multora dintre companiile ce își desfășoară activitatea la nivel european. În felul acesta credem că se poate face o mai bună colaborare și o mai bună cunoaștere a serviciilor pe care diverse companii le oferă și clienții la nivel european pot să fie mai bine deserviți în felul acesta.

Rep.: Ce vă propuneți pentru perioada următoare? Ce planuri de viitor aveți?

G. D.: Ca trainer fac parte din mai multe comunități ale specialiștilor în IT, și anume: IMG_8416comunitatea MVP (Microsoft Most Valuable Professional), care este o comunitate a specialiștilor, unde sunt câteva mii de specialiști la nivel mondial; comunitatea trainerilor Microsoft; comunitatea furnizorilor de learnig ca organizații; comunitatea partenerilor Microsoft, canalul acesta IAMCP. Personal cred în comunitate, în puterea comunităților și în ceea ce pot face ele pentru oamenii din jurul nostru.

Focusul pe care voi încerca în perioada următoare să-l am este să punem toate capabilitățile și toate resursele de care beneficiem pentru a dezvolta partea aceasta de networking în așa fel încât partenerii Microsoft să poată beneficia mai bine de serviciile specialiștilor care sunt MVP, de serviciile trainerilor Microsoft, deci să facem o înțelegere între aceste capabilități. Acesta mi se pare un lucru foarte interesant și cred că evenimentul pe care l-am organizat acum merge pe această idee, să încercăm să combinăm eforturile specialiștilor din diverse domenii de activitate în așa fel încât să poată oferi niște servicii de mai bună calitate celor care au nevoie.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!