IT înseamnă schimbare

Andriescu Alexandru | 14 Jun 2011

Tehnologia informaţiei a răspuns la criză prin schimbare şi prin inovaţie. Am discutat despre cum se schimbă unul dintre cele mai puternice branduri româneşti de IT – Provision, chiar cu ocazia Provision Security Days, cu Alexandru Andriescu, owner al companiei.

IT TrendsDeschideţi un nou capitol în istoria firmei Provision prin oferirea de soluţii de stocare date…

Alexandru Andriescu: Nu este chiar un capitol nou. Alăturarea securităţii informaţiilor de stocarea şi virtualizarea datelor este destul de naturală. Uitându-ne în piaţă, toată lumea încearcă să combine acum stocarea de date cu soluţii de virtualizare şi cu securitate. Marii jucători precum VMware sau EMC au deja în portofoliu companii, produse sau colaborări cu furnizori de securitate pentru a propune soluţii complete pe piaţă. Marea majoritate a vendorilor din portofoliul nostru deja şi-au dezvoltat soluţiile de securitate pentru a putea fi folosite şi în mediul virtual. De aceea, pe viitor, probabil că se va vedea din ce în ce mai mult integrarea dintre aceste concepte. Un alt motiv este acela că şi noi dorim să ne dezvoltăm portofoliul, astfel încât să mergem către parteneri cu o soluţie completă. Acestea au fost argumentele din spatele deciziei. În principiu, este vorba de un model pe care îl au foar te puţini în momentul de faţă. Vorbim de România, desigur. Noi încercăm întotdeauna să fim inovativi, să venim cu ceva nou.

ITTSe schimbă relaţia cu partenerii tradiţionali? Cu ce veniţi nou în afară de oferta propriu-zisă?

AA: Venim şi le punem la dispoziţie partenerilor noile soluţii. Oriunde aceştia identifică nevoi de stocare, virtualizare şi securitate, de „private cloud”, vor putea propune soluţiile noastre. Partenerii tradiţionali de storage vor avea suport de plin din partea noastră şi cred că vor fi interesaţi să dezvolte afaceri suplimentare şi din zona de securitate date. Şi pentru furnizorii tradiţionali de securitate va fi interesant să genereze afaceri din zona de virtualizare şi de stocare. Ia pentru a sprijini întregul proces, vom apela la o idee pe care o aveam de ceva vreme în plan, un Technology Center pe care îl dezvoltăm chiar în acest moment.

ITTCe se va întâmpla în acest centru?

AA: Am plecat de la ideea de a oferi acces mult mai rapid la soluţii combinate partenerilor şi clienţilor. Aceştia pot să vină şi să vadă soluţia la lucru, doar apăsând pe un buton. Partenerii care nu au posibilitatea să investească în tehnologii demo şi să înveţe au, astfel, posibilitatea să vină la noi ca să testeze tehnologia sau să aducă un client şi să-i prezinte soluţiile respective. Încercăm să fim mai aproape de nevoile clientului şi să-i dăm posibilitatea să testeze fără să se piardă mult timp. În centru vom avea sală dedicată pentru virtualizare, sală dedicată pentru networking, o sală mare în care vor fi prezentate toate tehnologiile, un mic centru de date cu scop demonstrativ. A nu se înţelege că vom oferi servicii din acest centru, este vorba doar de un spaţiu cu scop de prezentare şi funcţie de laborator. De asemenea, intenţionăm să găzduim în acest centru şi câteva produse care să genereze trafic de date. Astfel vom putea simula condiţiile de trafic ale unui client şi vom vedea cum răspund tehnologiile pe profilul respectiv. Este foarte interesant pentru un client ca, atunci când îşi alege o anumită soluţie şi o anumită tehnologie, să vadă cum va răspunde acea tehnologie în cazul unei evoluţii.

ITTRevenind la tehnologiile de virtualizare si stocare de date, ce alte schimbări a presupus această direcţie în companie?

AA: Fiind o direcţie nouă, normal că a trebuit să alocăm resurse şi persoane specializate pe această zonă. Avem deja discuţii cu mai mulţi vendori de profil, mai multe parteneriate semnate, am semnat deja un contract de distribuţie pentru Brocade, am semnat, de asemenea, cu FalconStor, cu Vision Solutions pentru produsul Double Take, un produs, iarăşi, interesant. Intenţionăm să semnăm înţelegeri cu una sau două dintre cele mai mari companii care activează pe piaţă. Oricum, ca efort, a fost vorba şi despre angajarea de persoane dedicate acestei zone: product manager şi ingineri, spre exemplu.

ITTVirtualizarea şi stocarea de date ar fi o zonă cu potenţial. Mai vedeţi şi alte posibilităţi de creştere în IT în perioada următoare?

AA: Noi intenţionăm să atingem cifrele de anul trecut. Piaţa de securitate tradiţională va creşte, probabil, odată cu piaţa, cu cel mult 2 sau 3 la sută. Partea de securitate în zona de „cloud computing”, în schimb, are un potenţial mare de creştere. Sunt încă destul de multe companii care privesc cu rezervă securitatea la nivel de „cloud computing” din cauza arhitecturilor diferite şi pentru că, de fapt, furnizorii de „cloud” sunt cele mai râvnite „ţinte”… Recentele atacuri îndreptate către serviciul de e-mail Google Gmail şi către reţeaua Sony PlayStation (am avut şi noi o prezentare în detaliu a acestui atac la Provision Security Days) demonstrază acest lucru. Observăm o inţitiativă importantă a furnizorilor de „cloud” la nivel mondial în a investi cât mai mult în ultimele tehnologii şi procese de securitate. Sperăm ca şi la noi această direcţie să fie urmată. În rest, depindem foarte mult de climatul şi nivelul economiei româneşti.

ITTDespre condiţiile schimbătoare din economie şi din IT s-a tot vorbit. Economia trebuie să crească, IT-ul trebuie să inoveze, să adopte concepte noi, precum infrastructure-as-a-service, de exemplu. Dar o întrebare rămâne: care este acum rolul CIO-ului? Aici ce se schimbă?

AA: Menirea CIO-ului este aceea de a înţelege obiectivele de business în cadrul organizaţiei. Apoi, prin IT, el trebuie să ofere suportul necesar susţinerii proceselor de business. Rolul său este poate mai important ca niciodată. El trebuie să gândească şi să regândească toate procesele de IT pentru a putea susţine afacerile companiei, să eficientizeze, să optimizeze, să ofere valoare practic. CIO-ul trebuie să explice board-ului că dacă se pregăteşte oferirea unui anumit serviciu către piaţă, virtualizarea ajută la optimizarea costurilor pe acel proiect şi conduce la dimensionarea eficientă a IT-ului.

Numai că, sigur, el va trebui să construiască un întreg studiu de caz, ca să demonstreze managementului rolul fundamental al IT-ul în susţinerea unei afaceri. De asemenea, CIO va avea o relaţie extrem de bună cu responsabilul pe probleme de securitate IT (CSO-ul) din companie. Pentru că, dacă vorbim de securitate, este obligatoriu ca orice soluţie adoptată să ţină seama de riscurile posibile. Dacă, până acum, totul era oarecum sub controlul CIO-ului, inclusiv infrastructura de date, CSO-ul, sau responsabilul cu securitatea, trebuie să vină cu măsurile adecvate pentru protejarea şi securizarea valorilor din companie, pentru că, în cazul unor incidente de securitate cu pierderi de date, de exemplu, toată munca depusă se dovedeşte zadarnică. Este limpede, aşadar, că ambii responsabili trebuie să lucreze împreună. Unul, ca să genereze eficienţă, celălalt, ca să minimizeze riscurile. Ei merg împreună, exact cum tehnologiile merg împreună. E o alăturare naturală.

ITTTotuşi, nu în toate culturile de afaceri şi nu în toate organizaţiile responsabilul IT deţine controlul asupra unui buget sau asupra unei decizii de cumpărare. Din experienţa dumneavoastră, se simte în ultima vreme tendinţa de a lua mai în serios rolul CIO-ului?

AA: Acum zece ani am fondat filiala locală ISACA România. Este vorba de o organizaţie non-profit de prestigiu care şi-a adus o contribuţie remarcabilă la creşterea vizibilităţii CIO-ului şi CSO-ului în faţa consiliului de administraţie. Faptul că în organizaţiile normale ei sunt membri ai consiliului de administraţie al companiei şi nu subordonaţii CFO-ului, de exemplu, este un pas înainte. La noi, lucrurile sunt încă în schimbare. Atâta timp cât aceşti oameni raportează altcuiva şi nu au acces şi vizibilitate în CA, ca să explice de ce trebuie să se întâmple anumite lucruri, le este şi le va fi foarte greu. Este şi cazul altei greşeli care se face, anume subordonarea CSO-ului în faţa CIO-ului. Responsabilul IT va avea întotdeauna tendinţa să micşoreze bugetul de securitate, iar responsabilul cu securitatea va fi legat de mâini şi de picioare. În momentul în care responsabilul cu securitatea are acces la CEO, atunci, da, el poate să expună situaţia şi lucrurile pe care le riscă organizaţia şi-şi poate face şi el datoria cu succes. Toată lumea trebuie să înţeleagă că aceşti doi oameni trebuie să fie membri ai consiliului de administraţie. De asemenea, aceşti oameni trec dincolo de abilităţile tehnice, şi trebuie să dispună şi de capabilităţi manageriale. Tocmai de aceea, pentru mine rolul CIO-ului în momentul de faţă este unul foarte important, pentru că el chiar poate face diferenţa în business. Dacă vrei să eficientizezi, dacă vrei să lucrezi într-un mediu securizat, oamenii aceştia capătă nişte răspunderi uriaşe. Da, toată lumea vrea să se îndrepte către „cloud”, spre „infrastructure-as-a-service”, spre virtualizare… dar contează enorm cum se face asta. Este bine ca CIO, CSO, CEO să apeleze la specialişti care să ajute companiile să migreze IT-ul de la o infrastructură IT clasică către o infrastructură IT în „cloud”.

Dacă costurile sunt ţinute sub control, dacă se aleg cele mai bune soluţii şi nu se aruncă doar cu banii pe orice fel de lucruri, şi dacă toate acestea se petrec în condiţii de maximă securitate, atunci cresc enorm şansele de succes.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!