Eaton investeşte în România

Tache Gabriel | 18 Sep 2013

Eaton şi-a consolidat masiv prezenţa în România prin achiziţii, prin deschiderea unei noi capacităţi de producţie la Baia Mare şi a unui centru de suport ofertare. Despre aceste acţiuni dar şi despre provocările pe care le aduc investiţiile în centre de date şi consumul de putere al acestora, am avut plăcerea să discutăm cu Gabriel Tache, Country Sales Manager, RD & BG, Eaton Electric.

Rep.: Cum se poziţionează Eaton pe piaţa din România?

Gabriel Tache: în 2012 Eaton a finalizat procesul de achiziţie a unei alte mari corporaţii, Cooper Industries, cu un business oarecum complementar cu ceea ce avea Eaton în acel moment, cu activităţi pe partea de iluminat, de siguranţă, anti ex, rack-uri şi canale de distribuţie pentru centre de date.

în momentul de faţă grupul Eaton a realizat o cifră de afaceri consolidată, la nivel global, de cca. 22 miliarde USD. în EMEA ne aflăm în plin proces de integrare, iar pe partea de centre de date practic ne-am extins portofoliul de produse. Pe lângă panouri de distribuţie, disk bar-uri, bare capsulate, rack-uri, componente pasive, UPS-uri, mai avem şi partea de iluminat de siguranţă şi de canale de distribuţie pentru centre de date.

După achiziţia Cooper, Eaton are în România o fabrică la Arad, în care se produc corpuri de iluminat anti ex şi alte corpuri de iluminat şi 2 fabrici foarte mari la Baia Mare, una dintre ele fiind deschisă în acest an. Aceste unităţi de producţie sunt cele mai mari pe care Eaton le are în EMEA, în ele lucrând peste 2.300 de angajaţi. în biroul de vânzări suntem în jur de 65 de angajaţi, dar avem şi colegi cu responsabilităţi regionale.

De câteva luni, Eaton a deschis în România şi un centru regional de competenţe denumit Power Distribution Competence Center, pentru susţinerea ofertelor complexe de sisteme Eaton în CEE. Eaton are apetitul de a investi în România deoarece recunoaşte că aici avem câteva competenţe care pot ajuta la creşterea business-ului în regiune.

Rep.: Se vorbeşte despre reducerea consumului de energie, aşa cum de 20 de ani încoace se vorbeşte despre reducerea consumului de hârtie. Cu toate acestea consumul este în continuă creştere. Conform unor estimări până în 2015 vom avea 15 miliarde de dispozitive conectate online. Conform altor estimări până în 2020 vom avea 35 de miliarde de dispozitive conectate online. Toate acestea vor consuma energie şi chiar dacă pe unitate consumul energetic vafi redus, pe total consumul energetic va fi mult mai mare. Cum abordează Eaton această provocare?

G.T.: Eaton este, în primul rând, o companie de management al energiei. Eaton nu activează doar în domeniul electric ci şi în cel hidraulic sau aerospaţial. De exemplu, în domeniul aerospaţial Eaton realizează sisteme de management a avioanelor de tip Boeing sau Airbus. în domeniul auto Eaton realizează kit-urile SuperCharger care fac să crească puterea şi să scadă consumul

de combustibil. Pe partea electrică urmează să lansăm o gamă nouă de UPS-uri cu eficienţă foarte ridicată, aproape de 1. Pe partea de iluminat am trecut la corpurile de iluminat cu LED-uri, atât pentru birouri cât şi anti ex. încercăm prin toate mijloacele să contribuim la reducerea consumului de energie şi, mai mult, echipamentele noastre de medie tensiune sunt Free SF6, sunt cu vid, respectând directiva europeană în acest sens.

Pe partea de echipamente pentru centre de date, prin soft-urile, sistemele de management şi echipamentele pe care le avem reuşim să reducem consumul energetic cu 15-20%. Tot pentru centre de date avem nişte sisteme de Air Flow Management care controlează curenţii de aer şi degajările de căldură şi care permit, de asemenea reducerea consumului energetic cu răcirea cu 10-15%.

Rep.: în perioada următoare centrele de date vor cunoaşte o creştere explozivă. Cum vedeţi evoluţia acestui fenomen în România?

G.T.: în România suntem implicaţi în momentul de faţă în construirea a două centre de date importante, la care asigurăm de la partea de alimentare cu energie până la partea de UPS-uri. Aceste proiecte sunt în proces de finalizare, în momentul de faţă sunt instalaţi peste 1,5 MW şi urmează să mai instalăm încă 2 MW.

Altfel în România suntem încă departe de nevoile reale pe care economia le are. Se construiesc centre de date, dar de dimensiuni mici, până în 100-200 mp. Sunt puţine centre de date mari, în momentul de faţă şi noi credem că ar trebui să fie mai multe. Centrele de date vechi sunt depăşite, se încearcă o reconfigurare a lor, dar este dificil.

Rep.; Companiile foarte mari şi-au plasat centrele de date fie în ţări cu energie foarte ieftină, fie în ţări cu soluţii naturale de răcire. România poate fi o ţintă pentru astfel de centre de date?

G.T.: în urmă cu cca. 2 ani a existat un interes pentru plasarea unui astfel de centru de date în România. A existat o competiţie între România şi celelalte ţări din regiune. în final a fost aleasă Austria, datorită faptului că acolo au primit toată infrastructura necesară (drumuri, alimentare cu energie etc.) de care aveau nevoie, doar ca să aleagă acel loc, ceea ce ar trebui să dea de gândit şi aparatului decizional din ţara noastră.

Rep.; Viitorul este al unor centre de date mari, sau al unor centre de date mai mici şi distribuite?

G.T.: Firmele vor încerca să-şi construiască propriile centre de date şi acestea vor fi de dimensiuni mici, de 15-30 mp. Există şi o problemă de finanţare. Avem un caz recent în care o firmă încearcă să construiască un centru de date prin l easing operaţional. în perioada următoare, 3-4 ani, în România, probabil că nu se vor mai construi centre de date mai mari de 500 mp.

Rep.; Cum merge piaţa de UPS-uri? A scăzut datorită crizei?

G.T.: Noi am intrat în business-ul de UPS-uri de doar 2 ani de zile. Fiind de puţină vreme pe această piaţă, business-ul nostru a crescut, este adevărat nu au fost creşteri de 2 digiţi, dar am avut creşteri de până în 10% în fiecare an. Activăm foarte mult în domeniul ETE, al sistemelor trifazate, avantajul fiind că avem foarte multă experienţă pe partea de electro-alimentare.

Rep.; Ce estimări aveţi pentru anul în curs?

G.T.: Vom creşte şi în acest an cu până la 10%, creşterea mai semnificativă fiind tot în domeniul sistemelor trifazate. încercăm să ne creştem cota de piaţă şi pe partea de sisteme monofazate.

Rep.; Ce noutăţi veţi lansa pe piaţă in această toamnă?

G.T.: Vom avea o gamă nouă de produse trifazate, cu puteri de până la 200 KVA. Pe partea de monofazate, în special pentru gaming, am lansat recent o gamă nouă de UPS-uri, din gama 5S, 5P şi Ellipse Pro.

Rep.; Pe ce canale de distribuţie sunt disponibile produsele Eaton in România?

G.T.: Avem parteneri care au şi capabi- lităţi de service. Pe partea de trifazate cel mai important partener este Unitech Electro Power, iar pe partea de monofazate, MB Distribution, Lasting System, Likeit Solutions, Genesys Distribuţie. Pe partea de proiecte mari avem şi vânzări directe. Oferim şi consultanţă în dezvoltarea unor proiecte şi soluţii prin intermediul partenerilor noştri. Pentru acest tip de business lucrăm cu companii de tip Value Added Distribution sau integratori de sistem.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!