Coaliția Skill 4IT România a pornit la drum

Negoiţă Valentin | 17 May 2017

Interviu cu Valentin Negoiță, Președinte APDETIC.

APDETIC asigură secretariatul Coaliției Skills 4IT România, o componentă a Digital Skills and Jobs Coalition, coaliție lansată la 1 decembrie 2016, la Bruxelles, de către Comisia Europeană, care continua si dezvolta activitatile din campania eSkills for Jobs. Ce s-a schimbat și cum va fi în continuare?

Noua Coaliție face o trecere de la încurajarea tinerilor, și nu numai a lor, de a urma o carieră în sectorul IT spre noi tinte, cum ar fi implicarea tuturor cetățenilor europeni în ceea ce se numeste Piața Unică Digitală și aducerea în spatiul online și a cetățenilor care nu sunt conectați încă la internet.  Este cunoscut faptul ca aproape 30% dintre europeni, dintr-un motiv sau altul, nu sunt conectați la internet.

O altă noutate este intentia de a dezvolta cadrul de certificare a specialiștilor, în special din sectorul IT. Se urmareste, practic, un upgrade pentru toți cetățenii europeni, de la cunoștințele de bază, la desăvârșirea acestora și la o învățare continuă.

O altă componentă importantă este modernizarea sistemelor de educație și de instruire, la nivel european, în sensul digitalizării resurselor din sistemul educațional, pornind de la elevi și studenți și până la profesori.

În prezent în Europa există deja un deficit de resurse digitale și se estimează că până în 2020 acesta va ajunge la cca. 850.000 de specialiști. Care este situația actuală?

Deficitul a mai scăzut în ultimii ani deoarece multi europeni s-au îndreptat către IT, în urma campaniilor de constientizare eSkills for Jobs din perioada 2010-2016. Dar în continuare există un deficit de specialisti de aproape 500.000,  conform studiilor anuale efectuate de Comisia Europeană.

Începând din 2013, Marea Coaliție pentru Job-uri Digitale a contribuit la instruirea în competențe digitale a peste 2 milioane de oameni, prin intermediul a peste 80 de organizații partenere. Ce s-a întâmplat în România în acești ani?

Noi am fost conectați încă din 2010, ceea ce este un lucru bun, și am fost printre primele țări care am avut și premianți în cadrul programelor eSkills for Jobs, atat la categoria inovație, cat si la categoria antreprenoriat digital.

La nivelul României au existat campanii destul de variate, iar pe de altă parte au existat si exista inițiative si programe de instruire, de mentorat și decertificare profesional, care au adus un plus de interes din partea multor categorii de populație și lucrurile se află pe drumul cel bun.

Necesarul de forță de muncă în IT, în România, este de peste 20.000 de specialiști/an. Școala românească nu reușește să pregătească mai mult de 7-8.000 de specialiști/an. Prin urmare există și la noi un deficit important. Dar am avea nevoie și de mai multă acuratețe în aceste estimări. Așa cum în multe alte țări există studii naționale efectuate fie de consorții in parteneriat public-privat, fie în cadrul unor inițiative private, ar trebui ca și în România să se facă astfel de studii, pentru a cunoaște cu mai multă exactitate realitatea. Am discutat acest aspect recent cu conducerea MCSI și am inteles că până la sfârșitul acestui an se vor aloca fonduri europene pentru realizarea unui astfel de studiu.

La sfârșitul lunii martie ați organizat, la MCSI, conferința "Competențe digitale pentru locuri de muncă". Ce ați urmărit prin acea conferință?

La conferință au participat atât reprezentanți ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si Ministerul Educatiei, cât și ai industriei IT și ONG-uri implicate în initiative si programe educaționale. Conferința a urmărit o mai bună cunoaștere a inițiativelor guvernamentale și a celor din sectorul privat și speram ca va avea ca rezultat o conlucrare mai bună între toți cei implicați în astfel de inițiative.

Coaliția "Digital Skills and Jobs" își propune, ca până în 2020, să mai instruiască 1 milion de șomeri tineri, să sprijine îmbunătățirea pregătirii profesionale și reinstruirea forței de muncă, să modernizeze educația și să utilizeze finanțările disponibile pentru sprijinirea competențelor digitale. Ce vă propuneți să realizați în România în perioada următoare?

Vom derula programele europene și la nivelul României. În particular vom contribui, alaturi de autoritati si de companiile de IT la realizarea unei strategii privind dezvoltarea competențelor digitale pentru a contibui la cresterea competitivitatii economiei romanesti.

Un model îl pot constitui țările din nordul continentului, care au o mai mare conectivitate, în proporție de 80-90%, si au o forță de muncă digitalizată.

În România realitatea este diferită. Decalajul digital existent între mediul urban și mediul rural este evident și trebuie adresat în primul rând de către autorități, dar și în cadrul unor parteneriate public-private. Faptul că dispunem de broadband de mare viteză, în unele orașe, nu poate decât să ne bucure, dar dacă vorbim despre nivelul competențelor digitale, așa cum se poate vedea și în raportul DESI 2017, avem foarte multe de făcut. Acest aspect a fost scos în evidență nu numai la conferința din 29 martie, de la MCSI, ci și în cadrul altei conferințe, care a urmat la câteva zile, organizate de UPIR (Uniunea Profesorilor de Informatică din România) cu sprijinul Ministerului Educației și MCSI.

Ce activități veți desfășura în perioada următoare?

În luna mai vom organiza un concurs online, impreuna cu JuniorAchievement si HotNews, dedicat tinerilor. În vară vom susține, pentru al 5-lea an consecutiv, o tabără de IT, în cadrul concursului InfoEducația, la care vor participa cca. 200 de elevi din toată țara.  În toamnă vom susține concursurile de programare Coding Day și Hour of Code, pe care Coaliția le susține la nivel european. Ca și în anii precedenți, vom mai sprijini și diferite hackathoane, cu aplicații în domeniul sănătății și energiei. În plus vom actualiza si re-edita broșura "eGhid pentru securitate cibernetică" privind securitatea pe internet.

Vor mai fi si alte activitati inspirate de bune practice europene pe care le vom dezvolta in urma intalnirii Digital Skills and Jobs Coalition din iunie in Malta.

Se mai pot alătura și alți actori acestei inițiative?

Coaliția Skill 4IT România este o platformă deschisă, care dorește cooptarea tuturor celor care au inițiative, proiecte și programe de formare si dezvoltare a competențelor digitale, precum și a celor dispuși să împărtășească bune practici în acest domeniu.

Telul nostru este să creștem cât mai mult interesul fata de acest domeniu, precum și oferta de programe de dezvoltare a competențelor digitale pe masura potentialului si nevoilor pe care le are piata muncii din Romania.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: 12 iulie 2018, ora 08:00
 • Info: 2 day course - July 12-13
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: 19 iulie 2018, ora 08:00
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!