CIO ca Business Manager

Radoi Andrei | 28 Sep 2013

Continuăm seria de interviuri cu CIO de top din economia românească. În această lună aflăm perspectiva lui Andrei Rădoi, Head of IT și Business Transformation Manager în cadrul British American Tobacco (Romania) Trading SRL.

Rep.: Care este rolul unui Head of IT / CIO într-o organizație și cum a evoluat?

Andrei Rădoi: Consider că rolul unui Head of IT într-o organizație a cunoscut și va cunoaște transformări majore. Acestea sunt dictate de mai multe elemente și am să descriu două aspecte importante:

- Dacă în urmă cu câțiva ani avea rolul (important, de altfel) de a asigura infrastructura optimă și serviciile "fit for purpose" pentru organizație, în prezent este nevoie de mai mult de atât. Funcționarea infrastructurii IT este vitală, fiind ceva de bază - este un "given" după cum se spune în jargonul de corporație. Un bun Head of IT trebuie să fie și un Business Manager, trebuie să cunoască foarte bine business-ul în care operează și să poată interacționa de la egal la egal cu Top Managementul companiei, înțelegând provocările și oportunitățile de business, vorbind aceeași limbă cu echipa de management. Acest lucru este necesar pentru a putea identifica și exploata oportunități pentru business într-un mod proactiv. Este absolut adevărat că acest lucru trebuie să funcționeze bidirecțional, management-ul companiei trebuie să recunoască în IT un partener care are un rol de "business enabler" mai degrabă decât un "overhead". În British American Tobacco, IT-ul a trecut prin genul acesta de transformare, iar în acest moment România este una din entitățile în care IT-ul este prezent în Top Team.

- Centralizarea serviciilor și globalizarea structurilor de IT joacă un alt rol important. Dacă în urmă cu câțiva ani aproape 100% din servicii și infrastructură erau asigurate și gestionate local, în acest moment probabil 20% din acestea mai sunt la nivel local, restul, incluzând mare parte din serviciile de support de aplicații, hosting, service desk, au fost centralizate la nivel global și externalizate. Pe de altă parte, structurile de IT locale au fost optimizate și IT-ul în BAT este o structură aliniată la nivel global. Aceste lucruri au făcut mai important rolul CIO-ului la nivel de Group și au dus la schimbarea profilului Head of IT la nivel de țară. Acestea au făcut ca Head of IT local să aibă un control mai redus asupra deciziilor în privința serviciilor, furnizorilor – acestea fiind preponderent decizii globale - dar permițându-i în acest fel să fie mai concentrat pe partea de parteneriat cu business-ul. Nu a fost ușor, dar a fost și este direcția corectă pentru British American Tobacco.

Rep.: Ce înseamnă mobilitatea și cum a adoptat British American Tobacco conceputul BYOD?

A.R.: Cred că am ajuns la un nivel de maturitate în această privință. Mobilitatea este vitală în companie și are mai multe aspecte. În Head Office am implementat o politică de "fully mobile employee" însemnând că toți angajații noștri sunt dotați cu laptopuri și telefoane mobile (am desființat desktop-urile și deskphone-urile în urmă cu câțiva ani). În teren, avem o forță de vânzări consistentă, de câteva sute de agenți, dotați cu echipamente mobile (terminale și imprimante portabile Intermec) a căror funcționare în condiții optime este critică pentru procesul zilnic de vânzare. Nu în ultimul rând, avem și o echipă semnificativă de promoteri (hostese care au rolul de a comunica și promova brandurile noastre în rândul consumatorilor) dotată cu tablete Samsung. Managementul tuturor acestor echipamente este vital pentru noi, iar echipa de IT services locală și globală face o treabă excelentă în această privință.

În ceea ce privește BYOD, după o perioadă de reticență în această direcție, am lansat de anul trecut o soluție care permite angajaților folosirea terminalelor mobile personale în scopuri de business, bazată pe o soluție furnizată de o companie suedeză. Aceasta permite un acces securizat la email-ul corporate, fără să compromită utilizarea personală a device-ului. Pentru BAT a fost un pas înainte în a adopta conceptul de "consumerization" și probabil în viitorul apropiat vom merge mai departe în această direcție.

Rep.: Ce înseamnă BIG DATA pentru British American Tobacco ?

A.R.: Sunt mai multe de povestit aici... pe de o parte, suntem într-un plin proiect (global) de implementare a unei platforme SAP la nivel de grup. Aceasta face parte dintr-un proiect de anvergură, care va duce la crearea unui data warehouse și platforme de business inteligence la nivel global. Este o provocare majoră pentru BAT, care va genera o mai bună vizibilitate, consolidare și agregare a informațiilor la nivel global.

Pe de altă parte, pe plan local focalizarea va rămâne în direcția optimizarii platformelor existente pentru a permite departamentelor de Marketing și Vânzări să desfășoare activități cât mai eficiente. După cum menționam mai sus, este important pentru IT să aibă un dialog constant cu restul funcțiilor din business, să înțeleagă necesitățile și provocările acestora. Este de la sine înțeles că într-un FMCG, un rol cheie îl au departamentele de Marketing și Vânzări, iar un parteneriat de succes cu aceste departamente este vital.

Dacă "BIG DATA" pentru companie la nivel global va fi furnizat de viitoarea platformă bazată pe SAP, pe plan local informațiile importante vor fi cele legate de piață, de consumatori, fiind rolul nostru (IT) de a furniza aceste informații prin soluții IT care să exploateze oportunitățile din piață.

Rep.: Cum vezi evoluția unui CIO în viitor?

A.R.: După cum spuneam la începutul articolului, rolul de Head of IT (și respectiv de CIO) a cunoscut transformări de-a lungul timpului. În viitor, cred că un Head of IT la nivel de entitate locală va putea să evolueze cu success atât pe linie funcțională - mergând către direcția unui CIO la nivel de group – cât și în alte roluri cross funcționale dacă va demonstra abilitățile necesare de business management. În ultimă instanță, de ce nu, consider că un Head of IT ar putea să aspire către un rol de General Management. Cred că asta este viitoarea mare provocare și sper să văd cât mai multe exemple în această direcție.

Colegii din CIO Council știu că avem câteva precedente în acest sens de care suntem mândri (vezi Marius Văcăroiu - CEO Policolor, după o carieră de success în IT) după cum și în cadrul British American Tobacco există astfel de exemple (pentru câțiva ani, General Manager pentru BAT Austria a fost un coleg provenind din IT, fost Director de IT în Rusia).

Despre Andrei Radoi

Andrei este Head of IT și Business Transformation Manager în cadrul British American Tobacco (România) Trading.

Andrei a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UPB, în 1997 și lucrează în BAT din 1998, ocupând diverse roluri în IT în cadrul companiei, atât local, cât și în alte țări. Dupa o perioadă ca Head of IT BAT Romania (2005-2007), Andrei a fost relocat în Amsterdam în calitate de Head of IT pentru BAT BeNeLux (2008-2010), revenind apoi în țară în calitate de Area IT Manager (South East Europe). Din 2013, Andrei a preluat responsabilități adiționale funcției de IT, fiind coordonatorul pe plan local al unui proiect Global de transformare business în România.

Despre British American Tobacco în România

British American Tobacco (România) Trading este liderul pieței de tutun din România, ocupând cea de-a treia poziție în clasamentul celor mai bune companii ale anului 2012. Prezentă în România din 1994, ca reprezentanță locală, British American Tobaco România a fost fondată în 1996 ca entitate de business locală și a început producția în 1997, la fabrica din Ploiești. În prezent, British American Tobacco este prezentă pe piața locală printr-o serie de mărci de țigarete recunoscute la nivel mondial, precum Kent – cea mai bine vândutã țigaretă în România – Lucky Strike, Pall Mall, Dunhill, Vogue, Viceroy și Rothmans.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!