Atos: responsabilitate asumată, experiență și expertiză

Dodu Catalina | 13 Jun 2017

Interviu cu Cătălina Dodu, Country Manager, Atos IT Solutions and Services

Cine este Atos?

Atos este un jucător mare și important în lumea IT-ului, în special în Europa, dar din ce în ce mai mult și la nivel global. Atos are trei mari divizii, plus alte câteva companii dedicate. Cele trei divizii sunt: infrastructure și data management, business processes and services (soluții la cheie și integrare de sisteme) și Big Data și security - care este divizia cea mai nouă și cu cea mai mare rată de creștere. Din zona companiilor dedicate, putem menționa Worldline, specializată pe soluții în domeniul financiar și plăți tranzacționale, soluții proprietare; și Worlgrid care oferă soluții verticale, dedicate, pentru energie și utilități. Atos mai are și o divizie de consultanță de business, care este prezentă în principal în țările cu o economie puternică, dar la care putem apela și din țările din Europa de Est.

După absorbția companiilor Siemens Business Services, Forte și Bull, cum arată Atos în România astăzi?

Atos a intrat în România prin achiziția Siemens IT Solutions and Services, realizată la sfârșitul anului 2010 și finalizată în 2011. Apoi au urmat alte achiziții la nivel global, care au avut efect și în România. Este vorba despre achiziția Bull, a Xerox ITO și a Unify (o companie Siemens).

Din punct de vedere teritorial, suntem prezenți în Timișoara, unde avem peste 1.700 de oameni; în Brașov, unde avem peste 100 de oameni și vom ajunge la peste 200, după integrarea Unify; și în București.

În 2016 ați avut o cifră de afaceri de 54,2 milioane de euro și o creștere de 20%, față de 2015. Creșterea a fost de peste 2 ori mai mare decât creșterea companiei la nivel global. Cărui fapt i se datorează această creștere accelerată în România? Care este secretul succesului?

Creșterea din România se datorează în primul rând proiectelor internaționale, în care livrăm servicii. Succesul se datorează faptului că ne-am asumat responsabilități și am fost capabili să livrăm din România servicii end-to-end, că ne-am făcut treaba bine și am fost apreciați de clienți, ceea ce a dus la atragerea de noi contracte și cereri. Aproape 90% din cifra noastră de afaceri este realizată din proiecte internaționale.

Ați profitat și de faptul că piața românească a fost pustiită de scandalurile, care nu se mai termină și de faptul că majoritatea marilor integratori prezenți pe piață au probleme, ocupând golurile lăsate de aceștia în piață?

Noi nu am fost prezenți în acele proiecte și prin urmare nu avem nici probleme, dar nu pot afirma nici că am profitat de problemele competitorilor pentru a ne extinde, pentru că din păcate pe piața românească lipsesc proiectele IT importante. Am crescut și pe piața din România, dar mai prudent, fiind prezenți acolo unde clienții au avut nevoie de servicii de înaltă calitate și au avut nevoie de experiența și de expertiza noastră.

Prin prisma moștenirii pe care ați dobândit-o presupun că aveți în mentenanță proiecte mari în zona Ministerului de Finanțe, a Ministerului Muncii, a Direcției Generale a Vămilor, a Portului Constanța. În ce zone sunteți mai activi în prezent în România?

În România, din punct de vedere legal, încă mai există 2 entități, Atos și Bull. Da, oferim în continuare servicii de mentenanță la proiectele vechi la care mai este nevoie. Este clar că este necesară o restructurare a proiectelor pe piața din România. Este necesară o strategie și o gândire pe termen mai lung, pentru că până acum au fost cheltuite sume impresionante, dar rezultatele nu se prea văd.

Atos avea una dintre cele mai importante echipe de consultanți SAP din România. Înafară de zona de consultanță, care sunt zonele prioritare pe care mizați?

Consultanța SAP a rămas un pilon important în strategia noastră de livrare de servicii. Am crescut echipa și am diversificat competențele, mergând, de exemplu, spre zona de soluții pentru utilități, soluții pentru aplicații mobile, soluții pentru forța de muncă, soluții de BI. În momentul de față de extindem pe zona de soluții pentru retail. O altă zona importantă este cea de soluții de securitate, unde avem soluții proprietare pe zona de identitate și controlul accesului. La Timișoara am deschis un Security Operation Center, un centru de monitorizare și livrare de servicii. Avem și o echipă extinsă de dezvoltatori pentru produsele noastre proprietare de securitate și ne extindem și în zona de Big Data, în special pe ceea ce înseamnă HPC (High Performance Computing), în special pe infrastructură proprietară și servicii asociate și zona de dezvoltare de aplicații pe platforma Big Data Atos Codex.

Ce presupune parteneriatul încheiat cu Dell EMC și ce este Atos Codex IoT Services?

Parteneriatul cu Dell EMC este un parteneriat important pentru ambele părți. Pe de o parte noi vom livra soluții Dell EMC, iar pe de altă parte și ei vor vinde pe canalele lor infrastructura și soluțiile noastre care sun complementare celor de la Dell EMC.

Atos va oferi clienților:

- VMware Pulse IoT Center, care este o soluţie securizată de management al infrastructurii IoT, care va permite clienţilor să deţină controlul complet asupra dispozitivelor conectate, soluție care va ajuta clienţii să gestioneze, să opereze, să scaleze şi să protejeze mai eficient propriile proiecte IoT, de la periferia reţelei și până în cloud;

- serviciul IoT Technology Advisory, care este o ofertă de consultanţă de la Dell EMC Services menită să ajute organizaţiile să determine capabilităţile cheie şi arhitectura necesară pentru fructificarea datelor IoT;

- acces la EdgeX Foundry, un proiect software open source menit să construiască un cadru de lucru comun şi o platformă de referinţă pentru edge computing. Aceasta va asigura interoperabilitatea între aplicaţii proprietare cu valoare adăugată şi standardele de conectivitate existente. În acest mod va fi posibilă dezvoltarea rapidă de soluţii IoT securizate şi scalabile.

Atos este lider pe cloud hybrid. Aveți proiecte și în România?

Încă nu avem clienți rezidenți în România, dar o parte a serviciilor pe care le furnizăm la nivel global sunt livrate și din România. În România nu avem un centru de date propriu, dar avem centre de date în Austria, Germania și Franța. Din România livrăm doar servicii.

Ce obiective v-ați propus pentru 2017 și cum se întrevede anul după încheierea primului trimestru?

Primul trimestru arată bine și la nivel local și global. În România suntem în continuare în creștere, atât ca număr de oameni, cât și ca business. Vom crește numărul de angajați pe zona de managed services. Cea mai mare creștere ne așteptăm să fie pe zona de cybersecurity, unde avem foarte multe poziții deschise și sunt foarte multe proiecte pe care dorim să le livrăm. Este vorba despre roluri complexe pe care dorim să le acoperim din România. La nivelul întregii companii avem peste 700 de poziții deschise, pe care dorim să le completăm până la sfârșitul anului. Singura limitare este dată de piață, deoarece numărul de resurse cu experiență este limitat. Ceea ce cred că facem bine și este de interes pentru angajați este că atragem proiecte interesante și în acest fel creștem și valoarea serviciilor livrate din România.

Atos este o companie în care poți să te dezvolți, în care înveți și în care ai acces la proiecte interesante, cu un grad crescut de dificultate, iar satisfacțiile sunt pe măsură.

Avem o dorință puternică de a susține clienții și proiectele din România, suntem implicați activ în acest sens, fie în zona de educație, fie în zona de parteneriate. Atos are un portofoliu vast de soluții și suntem atenți la soluțiile care pot fi localizate în România, care îi pot ajuta pe clienții din România și pe care le putem livra cu oamenii noștri, care au experiență în proiecte similare implementate înafară. Avem expertiză în România, trebuie doar să o folosim.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!