Accent pe responsabilitate

Vreme Valerian | 25 Oct 2010

Ministrul MCSI, Valerian Vreme, a discutat cu IT Trends, în cadrul unui interviu transmis live pe Internet, despre priorităţile şi problemele curente ale MCSI.

IT Trends: Cum vedeţi dumneavoastră proiectul eRomania?
Valerian Vreme: Dacă ne referim la strategia eRomania, şi nu la proiectul eRomania, ea trebuie să aibă ca finalitate o proiecţie a României în mediul virtual. Este o strategie frumoasă, dacă stabilim regulile şi suntem serioşi noi, întreaga comunitate informatică din ţară. În cadrul strategiei avem o componentă foarte importantă, cea de eGuvernare, în cadrul căreia se dezvoltă la ora actuală tot felul de programe şi soluţii, cu două direcţii: odată ele vin în întâmpinarea nevoilor cetăţeanului şi, a doua oară, vin să ofere celor care iau decizii situaţii în timp real.

IT Trends: Se tot vorbeşte de douăzeci de ani de implicare şi seriozitate în realizarea unor astfel de strategii. Cum facem să şi reuşim din acest punct de vedere?
Valerian Vreme: Ştiţi cum se spune în informatică: gunoi bagi, gunoi scoţi. Trebuie să fim foarte serioşi. Mai ales componenta de eGuvernare, care presupune date foarte corecte, trebuie să dispună de un personal foarte corect şi riguros. Acţiunile desfăşurate, de introducere date în sistem, trebuie efectuate după proceduri clare, astfel ca sistemul să poată răspundă la necesităţi.

IT Trends: De ani de zile, dorinţa MCSI este să fie un coordonator al proiectelor informatice legate de administraţie. Cum acţionaţi dumneavoastră în acest sens?
Valerian Vreme: Ţin să precizez că unul din obiectivele mandatului meu este legat de integrarea şi interoperabilitatea sistemelor informatice la nivel de instituţii ale administraţiei centrale şi locale. Practic, trebuie să-i învăţăm pe toţi să vorbească aceeaşi limbă. Acţiunile de acest gen pot fi concertate şi asistate de MCSI. Eu unul am, în cadrul ministerului, un proiect care va veni ca o mănuşă pentru iniţiative individuale de genul realizării unor proiecte de către instituţii ale statului. Este vorba de realizarea unei Biblioteci Naţionale de Programe. În această bibliotecă vrem să înregistrăm programele statului. În funcţie de legislaţie vom asigura suport din cadrul bibliotecii către instituţiile statului. Un lucru foarte important este acela că vom cere ca toate proiectele care se dezvoltă în instituţiile statului să aibă şi o componentă de înregistrare în această bibliotecă. Astfel vom dispune permanent de o imagine clară legată de ceea ce se dezvoltă în cadrul statului român. De asemenea, la nivel interministerial există şi o comisie constituită prin memorandum introdus în Guvern, o comisie de nivel doi, formată din specialiştii IT din fiecare instituţie, şi care va lucra pentru a pune bazele interoperabilităţii. Asta înseamnă reguli, nivele de securitate, nivele de acces.

IT Trends: Există şi un orizont de timp planificat?
Valerian Vreme: Pentru interoperabilitate şi integrarea sistemelor informatice ne gândim undeva la doi ani. Acest proces este însă un proces dinamic. Dacă aşezăm bine cărămizile de bază, procesul de consolidare este permanent. În cadrul ministerului există acum şi o strategie legată de acest obiectiv, pusă la punct împreună cu un colectiv condus de Varujan Pambuccian. În vederea acestui obiectiv ţinem în permanenţă legătura cu industria IT, cu marii producători de software din România.

IT Trends: Ţineţi legătura şi cu comunităţile de utilizatori?
Valerian Vreme: Şi cu ele. Am propus nişte întâlniri cu asociaţiile de profil şi aceste întâlniri se vor desfăşura în următoarea perioadă.

IT Trends: Există şi un calendar al unor astfel de întâlniri?
Valerian Vreme: Nu. Pe de altă parte, vreau să vă spun că voi da curs la invitaţii pentru orice manifestare din domeniul IT a utilizatorilor.

IT Trends: Revenind puţin la proiecte, ce aveţi dumneavoastră în vedere în legătură cu reluarea proiectului „Internet în şcoala ta!”?
Valerian Vreme: Din analizele făcute de mine, nu cred că putem vorbi de o reziliere pe motive de neeligibilitate. Procedural, ţinând cont că el era un proiect derulat sub reguli clare de la Uniunea Europeană, a trebuit să intre într-o fază, să zicem, de reziliere. Însă chiar în ultima săptămână s-au efectuat demersuri la noi ca să reactivăm proiectul, să punem foarte bine la punct în noul apel regulile care trebuie respectate de cei care îl vor apela şi vom da drumul proiectului cât mai repede. Ne interesează acest proiect, pentru că el se adresează viitorului.

IT Trends: Dispuneţi şi de o estimare de timp?
Valerian Vreme: Ţinând cont de procedurile UE, eu cred că sub 6 luni nu se poate activa. Undeva pe la jumătatea anului viitor vom discuta de reactivarea lui, şi chiar cu componente noi.

IT Trends: Un alt proiect aşteptat cu interes este cel al plăţilor online de taxe şi impozite. Când se vor putea plăti online aceste taxe?
Valerian Vreme: Nu cred că a existat un termen clar dat pentru plăţile online. Data de 25 septembrie a reprezentat un termen dat pentru depunere de declaraţii. Pentru platforma de plăţi electronice termenul limită este 1 ianuarie 2011. Practic, începând cu acea dată, în România se vor plăti taxe online. În prima fază va fi vorba de plata prin folosirea unui card bancar, după care, probabil în primăvara anului următor, după ce băncile vor pune în acord anumite proceduri, se va putea face plata prin cont. După data de 1 noiembrie vor fi înrolate în sistem patru primării din ţară, care vor începe testele. Prin intermediul acestui sistem se vor putea efectua plăţi din orice bancă. În acest moment suntem în discuţii cu Ministerul de Finanţe şi cu o hotărâre de guvern în lucru prin care trezoreriile să-şi deschidă cont colector în bancă. Cu această procedură îndeplinită, putem negocia cu băncile practic un comision zero. Ne interesează foarte mult acest comision.

IT Trends: Care sunt cele patru primării?
Valerian Vreme: Sunt din vestul ţării. E vorba de Arad, Oradea, Satu Mare şi Câmpia Turzii. După 1 noiembrie vom începe discuţiile şi cu alte primării din ţară, iar după 15 noiembrie vom extinde numărul primăriilor în toate zonele din ţară şi tipul de instituţii. Dacă am început cu primăriile, vom adăuga consilii judeţene, agenţii guvernamentale etc. Va fi un proces de înrolare, prin care primăria se înrolează cu informaţiile legate de colectarea pe anul următor.

IT Trends: Domnule ministru, trăim în România. Ce se întâmplă cu acele primării care nu vor dori să intre în sistem?
Valerian Vreme: În acest moment trebuie aplicate reguli de genul: nu ştii, te învăţăm, nu poţi, te ajutăm, nu vrei, te obligăm. Trebuie să existe o rigurozitate mai mare. Nu putem spune că am intrat în Europa dar noi vrem în continuare să lucrăm cu tocul şi călimara. Trebuie să aderăm la sisteme de plată informatizate.

IT Trends: La un moment dat v-aţi exprimat public deschiderea faţă de ceea ce se numeşte Open Source. Ce înseamnă mai concret această deschidere?
Valerian Vreme: Eu însumi sunt un utilizator de Open Source. În privinţa unor astfel de soluţii trebuie să fim foarte atenţi. Orice lucru are şi plusuri, dar şi minusuri. Există strategii în acest sens aplicate în alte ţări, precum Franţa sau Germania. Vom învăţa din experienţa lor dar, totodată, vom spune clar care sunt avantajele şi dezavantajele. Eu cred că dacă vom dezvolta treptat mediul informatic, şi mă refer aici la nivelul funcţionarului, eu cred că se va ajunge să se discearnă, la nivel de primărie, dacă se va merge pe soluţii Open Source sau pe soluţii cu licenţă. Esenţial pentru noi însă este să dăm drumul şi în acest domeniu competiţiei.

IT Trends: Adoptarea unor soluţii în cunoştinţă de cauză, indiferent care ar fi ele, presupune şi o schimbare de mentalitate a funcţionarului. A cui este datoria să producă această schimbare?
Valerian Vreme: A noastră, a tuturor. Dacă avem voinţă, o facem. Trebuie să înţelegem cu toţii că un om învaţă şi la 60 de ani. Aceasta este societatea în care trăim, vrem sau nu vrem. De-a lungul vieţii, eu unul am fost obligat să învăţ Novell, apoi Microsoft, apoi Linux. Cine nu învaţă este eliminat de societate însăşi.

IT Trends: Ce poate să facă ministerul din punct de vedere al instruirii?
Valerian Vreme: Aici sarcina revine Ministerului Educaţiei, care dispune de o componentă de formare. Din câte ştiu, ministrul de resort vine chiar acum pe această componentă cu un proiect mai amplu. Şi aici trebuie să umblăm un pic, pentru că în ultimul timp a existat competiţie, dar nu la nivelul dorit.

IT Trends: Ce strategie aveţi în domenii unde ministerul dispune de competenţe, precum comerţul electronic sau protecţia contra spam-ului?
Valerian Vreme: Dacă discutăm de comerţ electronic, cât de curând vom da drumul la un apel dedicat celor care vor să efectueze operaţiuni de comerţ electronic. Apelul va merge până la valori de două sute de mii de euro. Eu cred foarte mult în comerţul electronic. La acest capitol, ne sincronizăm actualmente cu protecţia consumatorului. Acest apel va fi continuu. Legat de celelalte domenii de competenţă, în cadrul ICI există un departament specializat care se ocupă de astfel de probleme. Vrem să dezvoltăm însă acest departament. Când vorbim de spam, aici este vorba de o problematică la nivel mondial. Ea ţine foarte mult şi de educaţie sau de conduită. Mediul informatic este însă un mediu sălbatic, dar prietenos.

IT Trends: Ce planuri aveţi aveţi cu privire la companii din subordine precum Romtelecom, Poşta Română şi Radiocom?
Valerian Vreme: Ministerul are acţiuni la Romtelecom. Colaborăm destul de bine cu partea elenă. Una din propunerile avansate de noi este de vindere a pachetului de 46% din acţiuni deţinut de noi la acest operator. Primii cărora ne adresăm cu această propunere sunt cei de la OTE, respectiv Deutsche Telekom. Pachetul acesta de acţiuni a fost reţinut de statul român pentru componenta strategică avută de Romtelecom pe piaţa operatorilor de comunicaţii. Acum, când avem în România o piaţă concurenţială suficient de echilibrată, nu mai putem discuta de o asemenea componentă strategică. Problema aici o reprezintă preţul obţinut pe aceste acţiuni, care trebuie să fie unul corect, conform legilor pieţei. Statul român trebuie să-şi primească preţul corect. Noi am lansat oferta de vânzare. Vom trage concluzii în funcţie de ofertele pe care le primim.

IT Trends: Ce se întâmplă cu celelalte companii?
Valerian Vreme: Poşta Română este într-un proces de restructurare. Există două studii legate de această restructurare. În acest an, compania a intrat într-un uşor proces de redresare. Eu unul cred în această companie, pentru că afacerile mari se fac în reţea. Poşta dispune de o astfel de reţea. În business nu contează câte clădiri ai, ci resursa umană şi reţeaua de afaceri. Ne vom axa în următoarea perioadă pe dezvoltarea de servicii financiare în cadrul companiei, şi mă refer aici la asigurări şi o reprezentare pe creditare a unei bănci sau a unui sistem bancar. În Italia, de pildă, Poşta este una din băncile principale italiene. În privinţa Radiocom, şi acolo există un proces de restructurare. Aici însă, discutăm de un alt context, în care statul român vrea să dispună şi de o platformă unică de comunicaţii. Practic, există premize ca pentru Radiocom să găsim şi alte activităţi cu scopul de a îmbunătăţi spectrul de afaceri al companiei şi situaţia ei financiară.

IT Trends: Cât estimaţi să dureze aceste procese de restructurare?
Valerian Vreme: În privinţa Poştei, anul 2013 trebuie să ne prindă cu restructurarea încheiată, pentru că atunci piaţa serviciilor poştale se va liberaliza. La Radiocom, în şase luni ar trebui să încheiem procesul.

IT Trends: Puteţi detalia strategia legată de televiziunea digitală şi de licenţele Wi-Fi?
Valerian Vreme: În privinţa Wi-Fi, domeniul va rămâne în continuare absolut liber, pentru că discutăm de licenţe gratuite. În privinţa televiziunii digitale, licitaţia a fost practic oprită. Motivul principal a fost legat de impactul pe care l-ar fi avut asupra populaţiei, pentru că există nişte costuri. Licitaţia este de fapt amânată, din pricina crizei economice. După ce vom reface strategia, vom relua procesul de licitare. Procesul de trecere de la analogic la digital trebuie încheiat până în anul 2015.

IT Trends: Aveţi şi o estimare de timp privind reluarea procesului?
Valerian Vreme: Eu cred că în prima parte a anului viitor vom intra în Guvern cu un proiect de act normativ privind noile hotărâri.

IT Trends: Care este poziţia dumneavoastră faţă de problema curentă a posibilei modificări a statutului de neutralitate a Internetului?
Valerian Vreme: Atât poziţia mea, cât şi a ministerului, este legată şi de acţiunile desfăşurate pe plan european. Noi nu putem naviga singuri în acest spaţiu.

IT Trends: Ce măsuri aveţi în vedere pentru creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene?
Valerian Vreme: Ministerul nostru este unul din ministerele cu un grad de absorbţie destul de mare. Chiar în acest moment avem deschise câteva apeluri. Unul e legat de accesul la broadband, cu finanţare maximă de 25.000 euro pentru achiziţie de tehnică şi abonament de Internet de bandă largă pe trei ani. Cu acest program venim să sprijinim şi chiar să forţăm adoptarea Internetului broadband, cu scopul dezvoltării de aplicaţii de tip comerţ electronic sau proiectare pe Internet. De asemenea, vom lansa un apel pe eSanatate, în valoare de 42 de milioane de euro, pentru reţeta electronică şi fişa pacientului. Aşteptăm să înceapă efectiv licitaţia. Eu cred că beneficiarul unic al apelului, Casa Naţională de Sănătate, să vină în jurul datei de 15 noiembrie şi să acceseze fondurile. Punctul meu de vedere aici este că eSanatate ar aduce economii foarte mari în sistemul de sănătate. Mai departe, avem alte două apeluri, unul legat de comerţul electronic, iar al doilea de soluţii integrate pentru soft. Cred că undeva la începutul lui decembrie le vom avea funcţionale pe toate. Actualmente este funcţional apelul legat de Internetul broadband.

Cursurile Agora

Alege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferintaAlege conferinta
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: București
 • Când: în curând
 • Info: 2 zile
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 1 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora
 • Unde: Bucharest, Romania
 • Când: în curând
 • Info: 2 day course
Participa la curs
Cursul Agora

Cea mai recentă conferinţă Agora

12 decembrie 2017

Data Centers & IT Infrastructure Management

Data Centers & IT Infrastructure Management

Viitorul este în cloud, mobil și social. Fenomenul Internet of Things devine și el realitate. În 2020 pe glob vor exista 50 de miliarde de dispozitive, care vor produce 35 zettabytes de [...]

 
Fii la curent cu ultimele noutati agora.ro!